屌呀,乜原來以前男女升中學會分開兩條隊!?

451 回覆
487 Like 66 Dislike
男人廢要特別比多D quota佢地升中學
回復原狀叫女權
咁原本個制度係咪叫男權呀傻閪
而家唔係考緊專業資格 係基礎教育
如果基礎教育底下女性比起男性有明顯優勢 證明制度對女性有利

我簡單啲講 如果將體育成績都計埋呈分 唔分男女 咁你覺得公唔公平
雖然我唔會話呢個係so call「女權」禍害

呢樣野更具體啲講係如上面某啲人所講 搞錯咗「平等」同「公平」
你睇多次篇文先
佢個明顯優勢係本身女人讀書比男人好,所以以前為左男女人數平均而比廢D既男人入去,本身個制度優勢係男人度,宜家只係取消返男人既特別待遇,咁叫女權?你講體育,唔呈分係因為體育本身唔係學術科目,而唔關男女事咁點解唔呈分家政?音樂?藝術?
其實更加唔明點解中學要按地區派位
而家全世界嘅學術界精英係男定女性主導?

如果一個地方嘅基礎教育入面女性明顯比男性優勝係咪可以推論呢個制度嘅設計上有利女仔?

點解唔尊重返男女天生嘅差異

女仔早發育 專注力強 應試教育比男性好

咁咪分兩條隊 男同男鬥 女同女鬥
有乜野唔公平?
你知唔知自己講緊乜
上面又話基礎教育,轉頭又講咩學術界精英
學術界精英佔人口幾大比例?0.001%?
如果一個地方嘅基礎教育入面女性明顯比男性優勝係咪可以推論呢個制度嘅設計上有利女仔?<---呢句野仲搞笑,你連本身優勢同制度優勢都未識分,未身個制度就係益左男仔
女仔早發育 專注力強<---有咩根據?鳩UP?
你咁講不如分多幾隊啦,有ADHD既同ADHD鬥,有潔癖既同潔癖鬥,鍾意溝女既同鍾意溝女既鬥,返學比人蝦既同返學比人蝦既鬥,專注力個個都唔同,分多幾隊就岩
最後教育統籌局於2002年決定採用男女合併派位模式。

第一個學年取消咗男女分隊就已經出晒事啦
當年Band 1男女校中一班男女比例係2: 3
歧咩視,再嘈將你個男廁改埋做女廁,尿都唔比你屙,Woman's power
唔好撚on9
karen姐入咗黎未?
唯有揀男校 / 女校
而家講緊 應試教育嘅設計對女性有利呀

講學術界係為咗證明緊男性嘅學術能力唔會比女性差 咁點解要喺基礎教育嘅時候容許女性有優勢?

男女體能差異都識得男女分開比賽啦

女仔考香港嘅試叻啲就唔可以分隊?

香港嘅考試真係代表到個細路係咪值得更好嘅教育資源先?

你講就講
唔使好似潑婦鬧街咁 好撚柒
有樣嘢唔明好耐 點解生物上男性大腦遲發育過女性唔係男性遲啲入學 而係要分隊好似有啲國家男女嘅成年年齡唔同咁 分返隊點解決「我高分過佢反而係我冇書讀」呢個問題?姐係學校應該係睇成績揀人?
因為港男廢,
建議引入支那男同黑人男
咁你睇下小學科目有幾多科係關數理事?
兩種做法都會有爭議
如果跟你個做法就會變咗男仔嘈點解自己要蝕一年 就算你話男嘅遲發育 但到18歲後都一撚樣

暫時覺得最公平係芬蘭嘅教育
小學中學都唔會分banding同出成績
重視實際體驗同知識嘅應用
真正為咗學習而學習
唔係比拼成績 玩考試遊戲
左膠鬥女權特別過癮
on9 最尾搞到男醫生唔夠
香港文化會容許芬蘭教育咩?

得嘅,名校囉
其他就爭飽佢啦
真係偽善到一個點
一條龍啊
你班下等人唔使諗上流
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞