屌呀,乜原來以前男女升中學會分開兩條隊!?

451 回覆
487 Like 66 Dislike
1. 男人體力比較好
2. 高學歷比較不願意做廉價的勞動工作
3. 政府要確保市場奴隸供應
4. ???
5. profit
應該要同1標準,因為犯人唔會因為你係女人就手軟
岩啵 點解運動比賽就分男女
學術就溝埋一齊?
攞全級第三
然後正常考試得返中間
但女拳話你歧視
唔關呢個事啦,個argument 係男女智能發展有别,但係就要混合比較
而男女體能發展有別,就可以男女分開比賽(講緊唔只係返學,而係所有國際比賽都係分開)
呢個講唔通
屌佢地嗰時有冇大力d?
我覺學能測驗仲公平
以前性教育真係會有pe呀sir同女學生代表實戰
其他學生係旁邊學習
仲未計依家chem bio都冇乜出要思考嘅題目
成份卷有座底80%係背書題
變得仲文科過文科
同平權撚係唔可以講生物理論㗎

佢係咁理性就唔係平權撚喇
乜鳩都女權閱讀理解拎咩
真係唔怪得考試輸俾女人
數學都一樣 記熟題形
操多幾年pp
再學埋㩒計數機就得
Ching 個思路有啲問題
Dse 個玩法係普及教育 特別係compul 數學
依啲主科當然係睇合格率
當然
上到大學都係講拔尖 從來只需要好少數嘅數學理工人推動進步 而相應地 某啲科會有特別比重幫數學高分嘅做weighting
但仍然扭轉唔到男女喺數學科表現有落差嘅結果
何況數學科一直有意見話愈出愈易
咁唔係更加證明 一般男仔連捉小心 跟規舉 咁嘅考試都輸蝕咩

純討論
我都係平權撚

但上面嗰種人只係所謂嘅女權自助餐對自己有利就ok
e?
果時間小學操到日日ot+星期六full day
搞到我麥當勞都無得踢
咁咪證明左男仔比女仔 即使係咁唔公平既制度下
https://www.theguardian.com/commentisfree/2018/jun/05/primary-school-girls-boys-sports-day

In football, girls and boys are allowed to play together up until the age of 18 after the Football Association changed the rules in 2015, and girls’ teams can play against boys’ teams in organised leagues up to the age of 12.

As Dr Hilary Jones said, introducing the debate on Good Morning Britain on Tuesday, girls and boys are physically on an even level at primary age so there is no scientific reason to separate them.
睇下間學校勁唔勁,咪有本事決定收咩性別囉
我嗰間Band 1當年form 1男女比例係1:1
你都講到係捉小心
咁咪即係 你都認同 DSE數學科成績predict唔到個學生入U後嘅數理能力

咁咪搞到資源錯配囉
唔滿意就應該司法覆核,其實贏既機會都唔細,不過無人去做咁解
女性先天上智商比較平均,但男性好廢同好聰明都多過女性
所以有個錯覺男仔讀書好撚廢但啲天才,發明家,藝術家,成功人士又俾啲父權霸住哂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞