屌呀,乜原來以前男女升中學會分開兩條隊!?

451 回覆
487 Like 66 Dislike
講到考試男仔冇份考咁
我間小學係馬鞍山
大量band 1 好似係常態
不過我自己本身都有d award既
外國greeting 唔攬=冇禮貌
香港校規仲停留係清朝
似乎應該係聖共會嗰間
咁唔意外啦

當間小學過往學能測驗成績標青,係會幫到間小學喺現屆學年攞到更多1仔quota,幫到間小學更多學生派到入band1。
男人智力發育真係慢過女人?
其實小學又唔覺男仔智力低過女仔,佢地普遍成績差既原因都係因為唔認真讀書,有啲仲醒過女仔,女仔通常優勝在勤力同生性
小學啲嘢其實勤力些少都贏到人,呢啲真係男女差異?
果陣覺得幾好玩(定淨係我咁諗
宜家係考啲乜?
但係最新嘅world population data話係Male 101:100 Female喎仲可能有marginal error添
只可以話多少少 差距並不大

如果係咁, 我依家先知
當年升小學係靠自己幼稚園年年考頭3先入到去
其他人靠兄弟姊妹
男仔幾歲仔小學雞
其實點會坐定定勤力溫書
只少我都唔會, 小學考試9成都係天才波

依樣野係nature黎
胡紅玉千古罪人
上面話科學證明男仔遲啲啲發育啫,去到dse嗰啲都未發育嘅弱智仔就可以不理啦成世等你發埋育先收生好唔好
DSE core 有3科文科
其實絕對係優待女性

上面咪講咗香港dse無論文科定理科成績都係女仔標青啲
乜你都唔撚得 咁其實你想考咩
其實女仔都係唔會中意坐定定係度温書小朋友天性確實係咁
9成9都係靠家長管住催谷讀書,只係唔知點解好似大家默認男仔曳啲無問題,女仔曳啲又唔得會管得嚴啲,最尾變咗女仔咪成績好啲咁,其實男仔如果有管好成績都會好好
數用合格率比邊會體現到男優勢
數呢科玩法不嬲都係合格易高分難
高分段比最難果part先係男仔強項
core 科目大部份都係文科依一點會削弱男性考核優勢
以我記憶, 升中個陣係睇重中英數常
入面得一科數理
其他都係背書撚嬴哂
呢啲咪叫social justice
30年前考過
印象中數學有啲似IQ題
中文英文都係小小閱讀理解+文法
重點全部都係multiple choice題
唔識靠撞都ok
你睇漏左好重要既原因

中學分banding既時候已經6女:4男
更多女性係band 1 英中既環境下學習
出到黎成績女仔標青啲係十分合理
老實講係對啱啱實施嘅九十後影響最大
之前啲男仔又着數咗
但九十後直接同之前啲人爭學位爭工作
啲人唔會識擺返高九十後男仔高一線
即係而家係正義?
唔平等
大腦發育慢未必關智力事
大把SEN的人聰明過你同我
問題係佢地仲未發展到可以將呢d野發揮出黎的階段
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞