屌呀,乜原來以前男女升中學會分開兩條隊!?

451 回覆
487 Like 66 Dislike
美國個教育制度都係玩鳩男人

由year 10開始計你入大學分,你想入好大學就要係year 10,15歲要開始發力
分開先係正確
分開2條隊 大家都50%位
男同男爭,女同女爭
都叫似東大醫科個case
所以依家香港咪自食其果
女性拎晒社會得益但社會責任就推晒俾男方
拍拖?男人埋單,大時大節送禮物
買樓?男人買,慢慢供
結婚?男人買鑽戒求婚+禮金+酒席
生埋仔就直頭唔撚返工係屋企湊仔

總之天生有塊閪 要生仔要黎m就係先天性受害者
唔講以為係男人設計到佢哋要受咁多痛苦
呢d劣質基因好心就自奄 廢就廢又賴發育遲 笑死
魚鱗亦可以幫魚喺水底滑游
呢d post某d人只會偷偷留下負皮
平機會咁耐以黎有冇做過一樣啱嘅事
記得仲有張係鋸短最高嗰個隻腳,三個都冇得睇
equality (平等)同 equity (公平)既分別

盲目追求equality 就等於同人講要取消哂d關愛座同輪椅位,係一種倒退

既然有科學證明男性發育遲既現象就應該男女分返開條隊
好似啲IQ 題咁
成日要估佢想問乜
學科測驗
https://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E9%A6%99%E6%B8%AF%E5%AD%B8%E7%A7%91%E6%B8%AC%E9%A9%97
學能測驗
https://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E9%A6%99%E6%B8%AF%E5%AD%B8%E6%A5%AD%E8%83%BD%E5%8A%9B%E6%B8%AC%E9%A9%97
香港學科測驗(英語:Hong Kong Attainment Test)不是香港學業能力測驗(英語:Hong Kong Academic Aptitude Test,HKAAT,習慣稱為學能測驗)
我都聽講過,話以前男女分開時, 男生係著數D, 女既就要爭餐死
而果陣時D女生係勁過男生好多
可能一班40人, 考第1到考第17, 都係女生
出生率一直都係男多女少,係外來人口女性多
2002年嗰屆受害者揮手

我考全級第8,同班成績差過我嘅6條女入曬我放第一嗰間,然後我就落咗去間中文中學
自從男女同一條隊之後

band1 同大學入學率比例
愈黎愈趨向6女:4男

點解釋?
其實好有用,考數理邏輯
運動就分開 升學就一齊 女人就係咁賤
睇#141

問題係個派位無準則可言
Ps1?
以前唔係男著數啲,係男女機會均等啲。

而家就係女學生可以疊加更多嘅buff:
升中就先贏一次早發育(如果係11 / 12月出世嘅女仔,遲一年入學,就buff 上 buff),入band 1有個更好學習環境,為升大學鋪路;

升大學就用兩科語文科再疊加一層buff。(以前AL,話之你中英都E咗,你兩/三科AL 有C,一定有書讀;但而家中/英/數喺DSE 計分比重同其他選修近乎一樣,都係拎嚟計best 5)

所以女學生喺升中合併隊派位,係公平咗?定係攞多咗著數?自己判斷啦。

利申:大學中文系畢業,由細到大語文唔差,無比女同學屈機,唔駛話我係玻璃睪。

點解會差咁遠?
我考全級40 都入到band 1 英中
你間小學以往幾屆學能測驗成績都好標青,係咁出到大量1仔?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞