嚟到英國一年,仲係賣緊眼鏡之你問我答 (1)

612 回覆
113 Like 11 Dislike
想問下如果想改眼鏡框顏色 有冇啲咩可以做到 ?
諗過模型嗰啲噴漆但怕皮膚位長期接觸會有問題
想知道有冇專係畀眼鏡用嘅 ?

材質:膠邊或者金屬嗰堆
我暫時都唔太清楚用嗰個眼鏡框嘅材質喺邊一種

但想知道如果有方法嘅話 咩材質係要用啲咩?

首先如果度數一樣,轉鏡片嘅牌子係唔會令你睇嘢清咗

同埋如果夜晚想減少眩光嚟提升視覺品質,隻鏡片真係要有過濾藍光嘅能力,咁就真係會偏黃
可以淨噴外面
工業做嘅話,金屬眼鏡同車一樣係焗漆,
如果係鈦嘅話就係ip plating

我無喺香港差唔多三年,真係唔知香港價錢
我用咗我公司個報價system,淨係可以講英國買蔡記同依記平過香港都幾多吓

想試下蔡司鏡
不過我見蔡司嘅評價好多人話用咗1 年到已經變黃,唔加濾藍光都會黃
定係個別型號?

想轉蔡司係因為而家用緊hoya
唔夠清同埋夜晚啲光散散地
首先如果度數一樣,轉鏡片嘅牌子係唔會令你睇嘢清咗

同埋如果夜晚想減少眩光嚟提升視覺品質,隻鏡片真係要有過濾藍光嘅能力,咁就真係會偏黃

咁蔡司鏡嘅存在價值仲喺邊?
既然冇提升quality但又賣咁貴
係d人喺清晰度上面吹太大,講到其他鏡片睇唔到嘢,一戴蔡鏡就乜都睇到晒,咁都得嘅話仲使乜驗眼用度數配鏡

我自己都有幾對蔡司鏡,可能因為鏡片coating問題,的確比較少眩光嘅同時都幾襟用(對比同期配嘅Crizal Sapphire, DVP係少花痕d)

仲有我咪講咗有鏡片有過濾能力,可以提升視覺品質(因為藍色光喺空氣中嘅散射比其他波段嘅可見光大,變相係眩光),所以蔡司由UV protect到依家Blueguard都無刻意令鏡片無咁黃,就係呢個原因,因為佢嘅residue tint係有佢嘅功能喺度
既然清晰度冇分別
如果針對襟用
咁用hoya都唔差啦,出名coating硬
冇必要貴買蔡司

如果照你咁講
用蔡司要配濾藍光先值得用佢?
不過蔡司嘅blueguard見唔少用家comment都有變黃嘅feedback...
我成日同人講,抵玩襟用嘅鏡片嚟講
一係Zeiss 1.56 Clearview,一係Hoya 1.6 Nulux HVLL

但如果你拎對 Hoya 1.6 Nulux HVLL同Zeiss 1.6 Smartlife pro嚟比,面覺得蔡司貴嘅話

我又可以用Zeiss Clearview 1.56 DVC同Hoya 1.6 Nulux V+比,話Hoya好貴

最緊要係Apple to Apple咁比

同埋,鏡片變黃另一個原因係吸咗紫外線變咗質
如果鏡片本身係有藍coat同雙面防UV處理,的確係比較明顯會有變黃咗嘅情況,加多句,要白就揀玻璃鏡,自己有對蔡司玻璃Super ET配老花,真係好白好清
蔡司 dvc唔係大量負評咩

玻璃片唔係會重咩?
咁有錢配DVP就唔會考慮DVP
但DVC嘅對手係土炮例如瑞士寶嘅SPMC或者明達嘅ETC,咁計法蔡司DVC甚至Hoya舊coat VP都係唔錯嘅升級

而我唔知負評嘅位喺邊度,嫌佢唔夠HVLL防花?
咁無得計喎,比緊定位唔同嘅嘢

玻璃係重好多咖,仲唔多吸收到紫外線tim,不過礦物物料就唔會有變黃變質嘅問題。所以講到尾,對鏡片嘅要求係要睇吓自己嘅期望,呢個世界係無完美嘅鏡片物料,而材料科學同鏡片研磨技術嘅演進都只係可以盡量製作到滿足不同市場同需要嘅鏡片出嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞