嚟到英國一年,仲係賣緊眼鏡之你問我答 (1)

599 回覆
113 Like 11 Dislike
蔡司Photofusion、全視線第七 / 八代、Hoya Sensity,請問有冇話邊款比較好?

另外如果近視400+散光100,1.5同1.6嘅分別大唔大?
單光即係鏡片上面得一個度數
photofusion係附加功能,Clearview/smart life/energize me鏡片都可以另加photofusion
https://www.instagram.com/p/CAw7C9zgviS/?igshid=ZWI2YzEzYmMxYg==

三隻喺褪色速度上面已經好接近
係photofusion會帶少少灰藍

呢個度數厚度上開始睇到分別
明白 thanks
請問知唔知香港旺角Genic Inc眼鏡舖可唔可以靠?
豬爸, 爬咗文又睇咗你個blog, 一知半解咁,之前一直用開D cheap cheap 膠鏡,想upgrade 吓, 又咁啱買到副平flight 006, 如果想轉做 zeiss single vision smartlife (1.6 + photofusion x + dvp) , 建議嗎(本身一隻眼300,另一隻200+ 50 散光)? 需要上1.67?

另外有副舊眼鏡,想upgrade 去1.6 clearview+ dvp, 麻煩指點吓
想請教下如果一隻眼散光400度+ 弱視,一隻眼近視400 度,蔡司鏡太貴,見Hoya 鏡好似平啲,可以推薦下嗎?
可靠嘅意思係?
只可以講對得住個售價
smartlife 1.6夠晒啦
提升折射率對美觀影響較大,但咁淺度數又無咩大影響

Smartlife 呢類多點修正鏡片效果當然比現成鏡片好
想問吓你睇緊蔡司邊隻?
同埋要同級比較先有意義

例如你用stock嘅Zeiss clearview同Hoya Nulux V+ 做比較,你會覺得Hoya都可以貴過Zeiss好多
同級比較1.74 呢?
請問如果人在倫敦
想配老花鏡 + 散光
如果想打大佬 (無視budget) 最好係咪蔡司?
倫敦有冇邊間鋪推介?
唔該晒
老花加散光,蔡司都唔錯
https://www.auerbach-steele.com/brands/

呢間咩好嘢都有
你嘅度數無需要做1.74

Hoya 1.67 Nulux EP現成鏡片夠晒
多謝建議
最後做咗Hoya 1.6 full control
個框夠厚1.67 都唔需要
不過400+ 度散光要訂造
想問吓蔡司Smartlife digital同Smartlife Pro分別大唔大?
smartlife digital 1.67 Blueguard dvp公價都9千幾…
香港咁貴
咁smartlife pro又幾錢
我去果間細舖冇做pro pro係咪高級好多?
我以為Pro先一萬,點知digital 都咁貴
咁岩眼鏡Metal Glasses Bridge 見到有要斷既節奏 醒起巴打呢個POST
我買番副一樣既框運過黎 D鋪會唔會收錢搞
副鏡片好撚貴 淨用左半年多D 平時錫住用
pro應該係有埋I scription 數據
independent有機會幫手
當然會啦,一來可能VA會受影響,二來如果影響到角膜有水腫,就更加會影響度數
度數係影響你睇嘢清晰與否
好奇點解你知道係淺咗50度?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞