嚟到英國一年,仲係賣緊眼鏡之你問我答 (1)

586 回覆
113 Like 11 Dislike
買con平一定係上網買
英國定香港都係

香港仲有水貨問題,英國反而無香港咁多麻煩嘢,最多係要求你有recent prescription,不過都有好多人會幫襯返驗開眼嘅optom買,有d仲會做埋direct debit每月扣數然後拎貨,好似電話上台咁
Recent prescription 姐係視光師幫我驗完眼份報告?
唔係,英國係驗眼還驗眼,驗眼(sight test)佢會出眼鏡度數比你
你去驗con(contact lens consultation)嘅話視光師會出con度數同建議鏡種比你
請問樓主係邊間眼鏡舖做?

另外同太太係英國配眼鏡varifocal 鏡。 🤔知點解, 我同太太副眼鏡, 正常坐係電腦距離,直望電腦好懵, 而且好似望遠又唔夠香港漸進鏡咁遠。

香港配的漸進, 望近中遠都無問題, 望水平字都無問題。

點解會咁? 兩副新配英國眼鏡都係咁。

thx
雙非球面主要係令鏡片睇落更薄更美觀,同時有部分高階嘅雙非球面會針對埋眼睛睇側邊嘅眼球轉動做計算,令敏感嘅客睇嘢更舒服同自然。不過一般講,如果新度數係加咗嘅話係無問題,不過如果新度數減咗或不變,就要注意鏡架嘅調較,否則有機會覺得鏡片邊位矇矇地。絕大部分配得雙非嘅舖家應該都處理到。
有無返去跟進?
英國人度漸進鍾意做準高同中長走廊
感覺上似係配戴位置要較吓

有講, 冇解決方法。 話係咁。 S字頭果間最後退$比我。

感覺上 英國配眼鏡好流。
點會

如果去大舖,老實講同去egg一樣,平價但品質就比較一般

independent optician有心做好多,跟進都會仔細d
想買眼鏡鉗用嚟較實副眼鏡
要買邊款好?

首先你要諗你想較眼鏡嘅邊個部分,用到嘅鉗都唔同
第二係其實好多位唔需要用鉗都較到
唔想副眼鏡成日sir落嚟
應該係柄位?
鏡臂位好少可要用鉗,就算真係用都係用彎鉗慢慢執,同埋鏡臂太窄都會「唧」咗個鏡架出嚟,反而仲跣.....

另外鏡架跣嘅問題其實多數會執鼻托同耳位多個較鏡臂
當然都要睇頭形去決定點處理啦
想請教下,之前驗眼話集合功能出左問題,啲數值偏差好大,要做計算機視覺訓練,有冇咩網站或者軟件可以自己練
集合功能即係convergence?

第一次見視光師會寫中文
仲諗住買返個鉗自己較
係喺大陸測,啲數值完全偏離正常範圍唔知點搞
phoria唔使驚啦
人人都有
你試吓對住塊鏡,掩單邊眼再拎開
如果拎開嗰吓見到隻眼係郁咗嘅就即係有隱性斜視
To assess for a phoria, or latent deviation, the examiner observes the eye behind the occluder. If a phoria is present, the uncovered eye does not move, however the eye that is behind the occluder will deviate and return to a straight position when the occluder is removed.

好多人睇近易累其實都係因為有隱性斜視,最治標嘅方法當然係多休息。再唔係做吓視覺訓練,不過大人做就未必有咩效。最嚴重嘅情況可能要配prism,不過就極少有呢個需要。

https://www.torbayandsouthdevon.nhs.uk/uploads/25071.pdf

null
我自己幫自己較都難
你都係去眼鏡舖搵人較比較穩陣
兩隻眼都係275度,平時揸車先會戴眼鏡,呢排發現唔戴眼鏡睇野越黎越散同矇,好難集中,所以先去做個檢查睇睇
點會走去支那驗
自從收過遠視寫咗近視嘅支那「處方箋」之後就無信過,有客拎嚟都叫佢驗多次
連標點符號都信唔過

係美國驗完眼之後醫生話我對眼太乾有dry eye disease,叫我用呢個1日4至6次

想知呢類產品長用會唔會傷隻眼,覺得乾先用定regularly每日用4至6次

另外佢有分preservative同regular,但我唔知自己對眼有冇allergy,如果有allergy用regular會有咩問題

Thanks~
巴打可唔可以問返香港鋪頭介紹
框諗住粗用唔追牌子
鏡配hoya/蔡司
有冇邊啲鋪頭推薦
以前配開連鎖店
主要係怕你眼睛對防腐劑敏感
所以最好揀preservative free
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞