嚟到英國一年,仲係賣緊眼鏡之你問我答 (1)

586 回覆
113 Like 11 Dislike
如果想make sure嘅就搵optom check咗眼睛健康先買

好多人都係驗完無問題就自己拎度數上網買
最緊要都係定期檢查眼睛健康
同我公司賣價差唔多都有嘅
原來依家online都唔係好平

如果喺英國,不如試吓Daysoft,真係made in UK
有散光con,兩三百度都有
不過daysoft只有普通con

散光con一定要搵視光師check
梗係配放瞳嗰個
電腦機好易驗over,尤其調節緊張嘅人
除非你部電腦機係I.scription級數就另計
UK 興唔興賣cooper vision 同acuvue 嘅con?
明白 唔該哂
英國係cooper主場嚟
之後就Alcon
JJVC靠one day oasys max彈起緊
平嘅就有daysoft
想問2百幾度近視同幾十度散光,想輕同襟d無咁易花,應該配咩鏡片好
Hoya 1.6 非球夠做
如果想再平少少蔡司1.56 DVC應該會再平d
兩隻都唔會厚,放心

500-1000呢個range真係唔需要考慮土炮
thx bro, 如果配無框眼鏡係咪要揀1.6?
對,無框架半框架建議1.6
配佐個ray ban原廠鏡..
一帶上去覺得好唔舒服,暈暈地咁
度數同之前一樣
係唔係ray ban原廠鏡係垃圾黎
首先Rayban原廠鏡唔係rayban出嘅
Rayban呢個牌子好多年前已經比意粉佬買咗
而間意粉公司早幾年又同法國鏡片大廠合併咗

而Rayban同OP嘅「原廠度數鏡」即係嗰間法國廠嘅副廠鏡,只不過會有埋鐳射刻字咁解

不過點都好,戴得唔舒服嘅情況九成九都係度數同位置調較嘅問題,你去搵返眼鏡舖叫佢跟吓啦
原黎係咁
好詳細嘅回答
我返去同佢傾吓
師兄
唔好客氣
英國普遍配比客嘅白膠片,肯定垃圾過你喺香港買到嘅鏡片,連防花同不反光都無,d客一樣咁戴。(最多你話1.5阿貝數好過1.56囉

度數同配戴位置係一副眼鏡嘅根本,鏡片嘅光學設計、鍍膜處理、打磨工藝係後話。頭兩樣搞唔掂你配對I scription都係頭暈同矇
左右眼都近視750-800,散光300
喺英國係咪一定得好厚好柒嘅鏡配?
同埋配con 有冇得諗? 以前喺香港話我度數太深,唔會有con 啱度數
捨得嘅話英國一樣有東海1.76 Cvf 個人化雙非球面
普通lab都一定有1.74

依家day con都做到-9.00近視-2.25散光,對比你嘅度數應該夠晒
想問下,關於散光con
我上年配佐啲one day, 但係有時會有重影。
睇啲野係sharp既。
一隻眼百零度散,一隻幾十度散光
係唔係太淺唔應該配散光?
試過想配放瞳後既度數 但去到眼鏡鋪再驗個度數又睇唔清
本身近視深唔深?
呢樣嘢都有影響
豬巴你好
想問下淨近/遠視既眼睇野係咪一定sharp過有散光問題既眼?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞