嚟到英國一年,仲係賣緊眼鏡之你問我答 (1)

599 回覆
113 Like 11 Dislike
清水,90秒
去完東京 買左副白山round classic 打算返黎香港配鏡 google完都唔識點入手去搵齋配鏡 可唔可以指教下小弟
唔使咁耐咖
加一滴洗潔精,洗20秒咩都夠啦
要深層清潔嘅話就起碼要拆鏡抹先有用
來架配片間間都有做喎
如果你要驗埋度數就搵間有optom嘅咪得
怕就咁入去配比人cap水 同埋又少少淆人地整花副鏡 個種怕既心情 唉 any肥 唔該大佬

咁點解唔喺日本做埋鏡
雖然個人認為現成zeiss唔會好過hoya,不過蔡司工場嘅手工又真係唔錯

見你拎住副日本架點都會小心處理嘅

至於cap唔cap水就答你唔到了
因為等唔切啦 同埋白山都係得精工 nikon
未配過Zeiss
入門級應該揀乜
我幅防藍光半年就甩coating
唔想換咁密 不如換副好d
又clearview 又energizeme又….
等唔切就無計
BTW 精工nikon都唔失禮的
入門揀最平嘅DVP Bluehuard stock
energize me SV附帶抗疲勞
如果係深散嘅話就抵
如果係stock range應該都係現成Clearview抵d
700內 應該係stock range?
散光深嗎?
Dvp 同 clearview 係咪又係2樣嘢
DVP係鍍膜,Clearview係鏡片工藝,即係改良嘅底非球面
自己深近視,想要好啲嘅服務唔想要速食舖頭, 巴打有冇咩推介?
豬巴 新手想問下 最近配左副眼鏡
見佢張單就咁寫Hoya nulux 1.6 係咪一定係HVLL?
另外想問多少少
Zeiss 就咁DVP 無Bluehuard 係咪通常無現成要預訂 所以可能會貴d?
因為未試過戴Hoya 同 Zeiss 唔知兩個分別大唔大
利申: 200-300度左右近視 100度散光左右
呢個度數兩款既清晰度係咪應該都差唔遠??
Hoya nulux 1.6 係咪加多小小錢可以上到 Zeiss DVP 1.6??
定其實都無咩必要加錢上Zeiss 求指教
塊鏡配咗幾錢?
1000$ 鏡片唔肯定係折左定無折
全視線都係調光變色鏡片之一
一般講膠片變色(Photochromic)鏡片都不外幾種
1. Kodak Sunsenor
呢隻係一般無牌子最平嘅變色鏡會用嘅技術,好舊,都幾慢吓
2. Zeiss Photofusion
蔡司自己嘅鍍膜變色技術,上一代比人話唔夠深色,呢一代的確深咗同快咗,Extra Grey拍得住Transitions Xtractive
3. Hoya Sensity
同蔡司Photofusion一樣,都係Hoya自己技術,一樣係經歷咗兩代,不過Hoya就有sensity(標準)/Sensity dark( 超深)/Sensity Shine (Sensity dark + 水銀反光)。
4. Essilor Transitions
點解Transitions前面要加個Essilor? 因為Transitions係Essilor旗下嘅牌子,不過都會授權比其他公司用。由第五代開始變咗變色鏡嘅代名詞,依家去到第8代,強調退色更快,高溫下都可以快變深色,有分Signature同Xtractive,最近仲有隻偏光Transitions。
5. Transitions Acclimate
比Transitions收購咗嘅另一種技術,有部份調光變色鏡片都會用呢個技術,勝在平過標準Transitions之餘有接近效果

如果係精工調光鏡片,有可能係上一代Sensity嘅技術,不過不失啦

所有變色鏡都係靠底色吸收生活藍光,所以都有埋防藍光減眩光嘅功能
至於揸車,個人建議用Transitions Xtractive, Photofusion Extra grey同Sensity Dark,避免變得無預期咁深嘅問題

最後,店家嘅話我淨係介紹頭Po嗰兩間,原因在心中
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞