嚟到英國一年,仲係賣緊眼鏡之你問我答 (1)

597 回覆
113 Like 11 Dislike
Zeiss dvp最大好處係反光仲少咗
有客就覺得睇嘢會清咗,我又唔覺有咁誇張
咁巴打覺得係咪真係值得升級?
另外想問下photofusion extra grey, photofusion X 同染色(藍色)鏡有咩分別
兩千幾配1.5咁蝕
蔡司鏡點都值得試一對
因為DVP加埋clearview嘅效果同評價都唔錯
另外想問下巴打 驗眼既話有冇話推薦邊到?
好耐無驗過 想Check下度數
extra grey係深灰色喎
photofusion x 有好多色,blue嘅話會由接近透明變成藍色鏡片
我無收廣告費咖
頭post嗰兩間同埋黃list入面嘅目廊都係比較專門做驗眼嘅地方
唔關眼鏡事
請教吓如果隻眼一眨就會矇,之後要1秒先對到focus, 有時幾秒先得,但唔係近遠視問題
即係咩嘢事?
由遠轉近會咁定係keep住都係咁?
點解咁肯定唔關遠近視問題?
因為focus到時,無論咩距離都清楚
去眼鏡鋪做過test, 冇遠近視問題
但好似,遠近或近遠轉focus比另一隻眼慢…

而且隻眼好怪,佢比另一隻眼暗少少,呢個係反覆用手掩一邊眼試出來的

總之隻眼就係有d唔舒服,怪怪哋咁…
暗少少,轉focus慢
你上次去眼鏡舖有無做詳細眼睛檢查?
因為就咁聽落,由眼乾到早期白內障都有可能
最好去視光中心做全面眼睛檢查,如果需要可能要放埋瞳
blueguard當落咗少少黃色底嚟遮藍光
如果成日覺得mon/電話/室內照明嘅光線好刺眼嘅話,咁會有一定嘅紓緩效果
副眼鏡戴咗好耐越嚟越花 應該英國配過副定喺香港抵啲
唔該晒
師兄,有冇興趣留低TG吹下水,有興趣研究下
個人覺得同眼乾同白内障完全無關…….
留名學嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞