嚟到英國一年,仲係賣緊眼鏡之你問我答 (1)

599 回覆
113 Like 11 Dislike
淺咗50度其實唔出奇
年紀大咗會退返少少近視出嚟
跟住過幾年就開始老花
今日去驗眼我又係淺左但佢話我開始有老花
想問眼鏡左眼本身係125度+50度散光,驗出黎係100度+75度散光
其實係冇乜分別?佢較左果配鏡比我睇d字都好似差唔多
想問下HOYA REMARK DYNAMIC鏡下邊個boost區正常會加幾多度,可以要求加幾多定係計好左你左右眼度數之後佢自己加?
remark dynamic 有兩種
type A 係53度
type B 係 88度

不過抗疲勞鏡個人prefer Eyezen多d
爭咁少唔做擔心啦到有一日睇電話好易累就要做抗疲勞鏡了
朋友張單就咁寫active type design,應該係type a?
清 想問下 我有副係呢邊Cubitts 配既蔡司鏡 DuraVision® coatings https://cubitts.com/blogs/journal/a-guide-to-our-new-zeiss-lenses. 佢係自己光下反出黎既光係藍色 少少紫

另外一副係香港Owndays 現既防藍光。 佢係自然光下反射出黎係綠色光

上網睇話綠色係比藍紫色好 因為多3層coating. 但賽司大牌子 owndays 唔知咩牌子。 想問下邊隻鏡好d?
清 想問下 我有副係呢邊Cubitts 配既蔡司鏡 DuraVision® coatings https://cubitts.com/blogs/journal/a-guide-to-our-new-zeiss-lenses. 佢係自然光下反出黎既光係藍色 少少紫

另外一副係香港Owndays 現既防藍光。 佢係自然光下反射出黎係綠色光

上網搵過話綠色係比藍紫色好 因為多3層coating. 但賽司大牌子 而owndays 唔知咩牌子。 想問下邊隻鏡會對眼好d?
從來無聽過綠coat好過紫coat....
由玻璃年代都已經話紫膜無綠膜咁刺眼...
明白晒。 唔該晒巴打
樓主想問下
Tokai Lutina防藍光鏡
究竟戴左睇電腦係咪真係冇咁攰?
工作要長期望電腦

因為呢見到佢話防波長400-420擋到94%
但藍光波長係450-495
所以其實佢防藍光唔係特別犀利?

我見jins有防藍光34% (應該係coating,塊鏡有少少淺黃),唔知呢個34%係點度出黎,係咪450-495

Thx
send錯左第2個post
新配左hoya remake,落街望中遠好似對唔到焦同好浮,係唔係要適應?之後用普通鏡片
想問下400度+50/75散光,運動眼鏡配curve 6會唔會好大問題易頭暈?
如果個人對數碼藍光/眩光敏感嘅話就會有幫助
UV420類嘅鏡片喺擋可見藍綠光方面都有大約10%阻隔

以前做抗藍光的確可以做到3x%,尤其係反射式嘅鍍膜,不過代價係超反光同好黃,依家除咗真係對光線好敏感嘅人之外,應該都無咩人仲會戴
Hoya remark 同漸進鏡一樣,建議你返去配嘅地方較吓
唔介意厚度,同埋鏡片係考慮咗彎度修正嘅話,唔會特別大問題,不過睇嘢一定會同普通眼鏡唔同
換左鏡

想問下驗到散光深左之後帶新散光度數既新眼鏡係唔係有少少浮/變形?

2隻眼都深左25度
一戴上去嗰吓可能會

超過三日就要睇吓係咪fitting問題
新既未到,到左試下先
同埋想下如果配深左散光會有乜問題?
本身係左100右75.而家佢驗到係左125右100
配深咗散同就會變咗另一個軸位有散光,做唔到完全融合
以前同新果副睇細粒既字同遠野都有少少散開同影...去第2間驗多次眼先
hi樓主
想問下呢啲款有咩brand推薦?
呢種款,由幾萬蚊嘅Chromeheats到owndays幾百蚊都有,可以試戴再決定,因為大細都好緊要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞