嚟到英國一年,仲係賣緊眼鏡之你問我答 (1)

586 回覆
113 Like 11 Dislike
thanks
想問下如果買副太陽眼鏡配有度數全視線鏡片 , 咁樣得唔得呢? 方便d 唔洗帶多副出街 , 上網d 人話全視線唔可以完全代替太陽眼鏡 , 但我見防uv 都係100%
另外呢幾年近視度數越黎越淺 , 反而有少少散光 , 但上次配左有散光度數眼鏡之後帶左個幾星期都見暈 , 最後要換番無散光先得 , 係眼鏡鋪配得唔好 , 定係我唔適合呢?
Thanks
點樣先度到左右鏡圈位置係咪平衡?

以佢為例,一睇就知副架係歪嘅
1. 眉對鏡架頂嘅距離兩邊唔同
2. 上眼皮對鏡架頂嘅距離兩邊唔同
3. 瞳孔中心對鏡架頂嘅距離兩邊唔同

一般都係用呢三樣做reference
英國 Single Vision SmartLife (non-Individual) 1.6 DVP 幾錢?
我公司賣 £215 + £90 = £305
我追番Po見你 quote individual sv 要 £210,無理由 non-Individual 貴 £5 掛
sorry寫錯
smartlife indi £230
普通 £210

想問下豬巴有冇推薦邊隻牌子嘅眼鏡框
budget 1000左右 想用5年up
用5年up首先要睇用嗰個錫唔錫住用
不過都有d嘢可以講吓

就係唔好揀質素差嘅Ultem鏡架
因為真係正常戴都可以兩三年就爆圈

金屬架越plain越襟,尤其是個臂位
膠架唔好揀有彈弓(因為彈弓生銹又係係咁先)
鉸位緊咗一定要拎去洗同整返順,唔好夾硬開合
titanium同Acetate都係襟用嘅材料,手工唔太差嘅話,正常用5年應該無咩問題

自問手上嘅眼鏡,有一副賣街價都係三嚿水嘅膠架,由2019用到依家都仲好實淨
想問下 zeiss鏡片
clearview smartlife smartlife pro 有乜分別
individual 同 iscription 又有乜特別
唔該哂
大家都有做光學嘅修正,希望令鏡片質素提升
clearview係針對鏡片光學做修正
smartlife會加入埋配戴者嘅參數做修正
smartlife pro有用埋 iscription收集咗嘅數據,理論上係完全針對配戴者嘅眼球生理,仲有配戴習慣數據去做修正

好多人都話正,不過都係嗰句,因人而異的
唔該哂
因為smartlife pro 貴到仆街
考慮緊smartlife smartlife pro
鼻梁唔夠高,一有小小面油副鏡就sir左落泥既點搞好?
有冇咩托/架係防止到而個問題?
近視千幾度,係香港配,定係英國配好啲。。。?
individual 同pro有乜分別?
請問係金屬架定膠架?
呢邊難搵Hoya/Nikon
其他例如1.74就其實好常見

最重要係鏡架,你喺香港有無搵到合心水?有嘅就喺香港配啦

individual 有呢d

落埋i.scription眼球生理結構數據嘅就係 pro
唔該哂
hi樓主,想問下知唔知呢款眼鏡咩brand有?
睇落似mykita/bywp
想請教邊到買con平 戴開acuvue oasis
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞