嚟到英國一年,仲係賣緊眼鏡之你問我答 (1)

597 回覆
113 Like 11 Dislike
謝巴打解答

其實2者價錢差幾遠?

巴打想問下我600度近視50度散光 應該配1.67定1.74 好d 厚薄會唔會差1mm 唔該巴打

原大鏡都係差2mm
唔連超窄pd同超大鏡架嘅話應該差唔到1mm
染色鏡平過變色鏡都幾多吓
染色係普通鏡rx加200-300
師兄想問下varifocal lenses 同 bifocal lenses 係咩嚟
副眼鏡鏡片上面個框裂咗 依家兩邊鏡片唔平衡
隻眼都幾攰 有冇可能修補到 想要番個框
白鏡同變色鏡嘅差價一般都有$1500-$2000咁上下
金利隆
眼鏡拋光翻新 David
眼鏡加油站

呢d高難度嘢都係呢幾間
想問下zeiss Clearview (無blueguard) 塊鏡係咪都係黃黃地?

我放塊鏡同白色布比,感覺好黃

但明明塊Zeiss 卡係寫FSV Clearview UV Protect DVP
師兄想問下varifocal lenses 同 bifocal lenses 係咩嚟
所有做咗雙面防UV嘅鏡片都會有少少
尤其是對落漂咗嘅白布,或者猛太陽嘅日子做比較
不過戴上眼就唔會點察覺到
即做工作上要對色,好多配過嘅客都話唔覺

但blueguard就會比教明顯
varifocals 即係香港講嘅漸進
bifocal係雙光鏡,舊嘢
最後想問occupational 係咩?吾該巴打
occupational 即係香港叫嘅中近漸進/officelens
[member]遇難題求師兄賜教... 是咁的,早排喺某舖(店一)睇中左一副眼鏡(A牌),心諗唔急買睇定啲,就去左另一間文青店(店二)試下比較下A牌其他款式既時候。店二店員表示佢地無既款式可以幫手訂貨,報俾我個價仲要平店一成千銀(店員表示係折後價)。好奇心驅使之下我上A牌官網發現店二並無被列為retailer。未發生過呢類情況... 何解店二可以平咁多#wail#pig[/member]
想請問下配度數太陽眼鏡有無話邊隻牌子做得好 度數唔高既話
可以係authorized dealer list無更新
又可以係店2賣水貨
好多巴打上網買都係平過香港dealer
尤其某幾個牌子可以差一千蚊

有人買貴少少當買個信心,又有人著緊個budget
請問係咩款?彎嘅定係普通款?
普通款 你當金子個啲款做 或者木村native sons個啲款呢?
唔該想問下,樓主有無留意到,英國有咩本地眼鏡舖頭 or 牌子係有賣啲鼻框無咁闊個啲眼鏡?

亞洲人個鼻無歐洲人咁高,有時去啲眼鏡舖 eg. Specsavers, Vision Express, John Lewis都去埋,都係無啲細副啲嘅。戴上塊面道會變左副鏡carry個頭,而唔係個頭carry副鏡。

唔想返香港配

Thanks in advance
我又唔覺有咁大分別,好多香港有嘅款呢度都有
細到46-47嘅都好常見,平嘅貴嘅都有
平嘅例如呢個牌子,即係香港上樓舖嗰d 168大陸貨
https://www.whiteoptics.co.uk/white-optics/planet/

貴嘅Masunaga/TB/Lindberg都見過有窄鼻樑
你心目中搵緊咩款?
如果配埋淺色鏡個人覺得落藍coat靚過落綠coat
即係Zeiss dvp/essilor crizal sapphire/ Hoya HVLL blue之類
唔需要高index
Thanks for your reply

你話46-47係咪講緊bridge width?我完全係行外人所以多要啲解釋。先謝~

Masunaga個款唔錯,我就係想搵佢個啲圓框,即類似下圖第一行,由左數過去第三款。

搭單問埋,通常舊個啲眼鏡(即係舊到唔容易「咬」/較返個frame去fit個頭)係咪通常都要dump?我買啲框都幾貴下,但dump左佢又好似好浪費
如果係貴架,好多地方可以做翻新,再配返鏡片落去呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞