嚟到英國一年,仲係賣緊眼鏡之你問我答 (1)

599 回覆
113 Like 11 Dislike
想問香港野,一般驗眼加少少健康檢查邊度好
想用驗眼度數買VR lens ,去果D ZOFF選擇180$果個,好唔好

由香港眼科視光師(第一部份註冊)提供以下檢查服務:

- 問診

- 屈光度數檢查

- 色覺普查

- 雙眼協調能力評估 - 雙眼內外健康檢查

HK$180
巴打你應該無睇我頭post
驗眼個人建議搵間有多d時間睇症嘅地方
偏光嘅原理已經註定係唔會有透明偏光鏡片
香港唔知,英國暫時得smartlife individual 3 係有用呢隻科技
行雪山用10%色會好刺眼
同埋呢幾個活動最緊要係防紫外光同高能量紫藍光
巴打點睇Rodenstock羅敦司得呢個牌子既鏡片?
想問single vision同progressive 分別係咪好大
但係我只係有近視同散光 有無話邊個好d
去行山舖買副有內圈嘅就可以
不過不失嘅鏡片,不過好似香港rodenstock有部分係本地工場代工生產,呢樣唔知有無變
無老花唔需要考慮progressive/varifocal
想問下Delux全視線鏡片係咪好差
請問蔡司 Energizeme、清銳、煥視係咪三個level嘅鏡片?想配返副全視線
仲有個photofusion X
呢隻未賣過唔清楚
只知pentax同stellify一樣係Hoya副廠
散光深用freeform處理嘅鏡片例如Clearview/eyezen會好d
又無話係咪好差,叫得transition都係同一個變色標準,係鍍膜可能無大廠咁襟
所以唔同牌子嘅transition主要分別都係有冇咁易刮花?
原來煥視即係photofusion

清銳係蔡司單光嘅brand
energize me就主要for 睇近工作多嘅人,作為一個接近單光鏡片價格,但可以少量紓緩視疲勞嘅選擇
transition係一個變色技術,與鍍膜處理或鏡片工藝無關
好似android電話咁,唔同牌子電話嘅android core係一樣,只係相機/Mon/電/cpu呢類功能有差別
單光即係最普通個種眼鏡?咁我如果想要全視線係咪即係三種入面得photofusion可以揀
明白
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞