加拿大 Stream B OWP 討論區 (12)

1001 回覆
9 Like 1 Dislike
我係indeed見到好多工都要有permit 先可apply
我估係

邊個會請

除非佢識你
無permit你咪黑工
邊個僱主會搏?

有問題請教

我本身冇employer letter / CV / employer reference letter
咁點算?
有冇人係有做upfront
Around 6/9 submit form 到宜加都咪有biometric collection letter
好似比一般upfront耐
有冇人用電話當scanner
請問申請PR係咪transcript(copy)就應該可以?張cert唔知去咗邊
講到明要final transcript+cert嘅
如果唔見咗就要同IRCC講返個情況
睇下用Testimonial之類做proof得唔得
收到,謝謝ching
俾錢同學校申請囉
有幾難
依d咁重要既文件梗係scan完擺上cloud啦
好多都唔會re-issue
想問下移去加拿大洗唔洗打針?
我見佢寫「未接種疫苗的旅客必須在抵達自己的住所或住所後進行 14 天的自我隔離。那些在第 8 天測試為陰性的,其隔離期不會延長; 而檢測呈陽性的旅客則被要求再隔離 10 天。」
「未接種疫苗的旅客必須提供在出發前 72 小時內進行的 PCR、NAT、NAAT 或 RT-LAMP 測試結果為陰性的證明」
等WES 同埋U 印返啲cert 等咗好耐
9月13 終於submit 咗OWP+SOWP申請 好緊張
你用scanner定電話相機scan?
原則上要 但有豁免 唔趕儲鐘等開關
scanner scan 完整pdf
預下年年頭去 但係唔知佢幾時開關乜都plan唔到
黎緊有機 年底唔開 你先考慮打針

兩針隔兩個月 即係1/1打 14/3飛得 第二針要14日生效
唔好意思阻阻咁多位巴絲
話說我一年幾之前申請OWP 咁要做body check 啦
但我過左一年都未去加拿大(今年年尾先去),咁係咪要做多次body check?(因為體檢好似有效期一年?)
咁我再做多次body check既話 係咪要交番d咩文件上去加拿大IRCC個網站?(即係我份body check結果係吁要自己手動更新?)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞