加拿大 Stream B OWP 討論區 (12)

1001 回覆
9 Like 1 Dislike
境內申請
半年以上
有自助服務站可以walk in整 5mins搞掂 兩星期後就可以拎
方便問吓你係幾月申請?
唔該哂🙏🏻
你自己上fb睇
有幾個等成9個月都仲等緊
網上都申請到啦
便可透過互聯網或入境處流動應用程式申請護照
https://www.immd.gov.hk/hkt/service/travel_document/apply_for_hksar_passport.html#aa&secondTab
owp 批左
sowp 比 IRCC 要求比一年同居既証明

原先交左一d 基本既proof of relation, 去旅行既機票, 家庭相, 信用卡附屬卡等等既資料

我地一齊住左兩年幾, 但係所有開支洗費都係落(Sowp 名)
所以無一年以上同居既地址証明

呢D case 係咪係咪無得救

黎緊做proof 既係上年年尾買保險既保單地址係依家住緊既地方,但係都係唔夠一年

有無巴絲有呢方面既經驗
想問下有冇人申請既時候因為個degree成績差俾人reject?

我阿哥佢本身諗緊owp定sp,但佢話佢有個fd申請owp果陣因為成績差俾人reject左,就咁聽落好撚假,因為佢話wes都pass左

有冇third hon既朋友可以分享下?
銀行信有冇呀?
平時銀行d 信都係用ebanking 睇多, 都無特別因為要收信而轉地址

如果最後final review 都係reject 既話轉去行stream A 好貴
有冇用你銀行幫佢交日常洗費,例如電費租金管理費?
屋企既洗費主要由我比, 另一半每個月幫補既錢都唔regular 咁過返數比我 睇落好似講唔通咁
Citibank Global Wallet好似幾好用
有無人用過呢張?
同HSBC張global debit一樣但唔想用HSBC
肯定唔關事
身邊有third hon grad嘅朋友已經owp過咗去
除非ircc直接喺封reject letter寫出嚟 否則都幾肯定唔會係呢個原因
功能一樣 無咩特別
你有update未? 我早兩日biometrics同medical一次收晒
另外仲想問下有冇人讀完asso 跟住去加拿大讀個post-graduate cert?

因為我見佢寫明係post-secondary diploma or degree,所以我諗讀完asso都可以過去讀一年既cert就搞掂?
仆街去錯post問,自
wes話要月尾先完成
係咪真係要咁耐
係咪最好等埋wes report先開始申請?
大約一星期就搞掂wes, and yes
有冇巴打知道護照封面需唔需要?
我成本scan 哂
Owp Approved
申請owp 張form 要填學歷,得一個格只可填一個,但我有學士過咗5年,近年攞咗個2年文憑,已過WES,咁係咪應該寫後者?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞