加拿大 Stream B OWP 討論區 (12)

1001 回覆
9 Like 1 Dislike
會唔會係前面嘅人 每個delay少少
去到你嘅時候就delay多多
真係唔知,總之大家唔好搏lunch break去,請半日假最穩陣
即係點
我都唔記得scan 埋cover
入面全部頁面都有colour scan
cncc轉status分分鐘要幾個禮拜,你慢慢等
我同你一樣,用咗兩個半鐘
reg左GCKey, login時佢要我answer all security questions, 但原來要我自己填埋question係乜, 點算
係唔係索性重新reg過新GCKey算
sorry, 柒左
我填表填左master學歷, WES亦係做master (我知master唔駛做),
咁我upload時, 係master grad cert/transcript/WES report一齊放係一個pdf,
定係我之前degree學歷都要upload?
btw, 我發覺最大難題係pdf size, 我passport colour scan後超過左4mb 又要重新scan過
BTW, 有冇OpenU學生係度,
我份WES report、填表都係填metropolitan university,
但張cert/transcript係OpenU, IRCC會唔會認唔到改左名㗎
本身填表填校名我係想括住formerly known as OpenU, 但又唔夠位打晒全名
學歷個份pdf我加埋個份藍底證明ou=mu既證書
特登換左新passport先申請OWP
佢會唔會見新passport咩都冇
要補交舊嗰本passport嘅copy?
nope
藍底係咩?
個陣ou改名
有一份證明ou係mu前身既證書既email
你去check下, 應該所有畢業都有收到, 冇就搵校務處補返
Compress唔得咩
可以較細啲dpi scan
請問一家三口去加拿大,係咪全部人都要申請CNCC,除咗2歲幾bb晤使申請之外?
收到第一封Correspondence Letter, 但等左成個月仲未收到第二封
小弟本身有一個Higher diploma,而家讀緊topup degree,下年六月先畢業。

如果我做WES,應該填晒兩個(degree in progress),定淨係填HD,等畢業再做埋degree嘅WES
我2/9已經寄出咗cncc
等到今日11/10都仲未轉status
上面有個巴打個fd最尾等足三個月先approve

ircc嗰邊都係要你upload返張cncc收據做證明
你要做嘅就係45日內upload到收據
之後都係等
呢度好多人陪你一齊等
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞