加拿大 Stream B OWP 討論區 (12)

1001 回覆
9 Like 1 Dislike
想問下體檢成個過程大概要做幾耐左右 想睇下可唔可以偷lunch time去做
你個lunch time ~3個鐘就得

9月尾係尖沙咀做 大概~2.5 hour
中環平日朝早個幾鐘搞掂
Hi 想問下之前有讀過asso 申請張表好似淨係得一個位比我寫degree 咁我交野嘅時候要唔要交埋asso嘅cert?定係淨交degree就ok?

btw有做wes
點撚樣要連續,中間轉工唔得咩
https://www.reuters.com/world/americas/canada-lifts-work-hour-limits-international-students-help-labour-shortage-2022-10-07/

由11月15日起至2023年底 所有國際生取消工時限制

可能會對啱啱到埗搵工嘅人有影響
你攞咗degree cert就用degree 申請, merge 左wes letter, degree cert 同transcript 就可以
想問下個十年Cv 我係唔係應該優先寫我Education

因為份imm1295 個Employment 我都係寫我讀書期間啲part-time

咁如果我係優先寫我Education 我啲Pt 係唔係唔洗落十年Cv
全部嘢寫齊
如果中間有段時間冇工返都要寫unemployed

仲係有唔明可以睇post頭嘅片
我知道啊

但係我part-time同讀書係同時進行

咁我落CV嗰條timeline唔會好混亂咩
正常CV唔係分開Education同working experience兩個section寫?
點樣亂法?
Sor 我誤會咗

我以為係要一條過

唔好意思唔該晒
中環平日朝早 做咗兩個鐘
我都柒咗 填錯咗出生地
但係做biometric同medical exam嘅時候啲staff有同我講話我填錯咗
後來webform咗ircc 冇回覆
最後都順利批咗owp
之前book中環9點半
等半個鐘+做半個鐘
biometric通常要幾耐
穩陣起見, 黎緊biometric同cncc都要請假
<20 mins
+飲半個鐘朱古力
有冇人覺得入佢個網極煩次次都自已彈返去簡語言個版 已經用無痕清晒cookies都要入十幾廿次先得

CA no it
想問下Wes 嗰度個states 變咗on hold,即係咩意思
同埋想問下Wes 要搞幾耐,好驚趕唔到owp 個deadline
<4 weeks
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞