加拿大 Stream B OWP 討論區 (12)

1001 回覆
9 Like 1 Dislike
一直都係講緊要 >10 weeks
唔知做咩咁多人交完表幾日就叫春
ircc個website好撚廢
不停error 403 f5
有無人聽過近期係英國成功申請到owp既例子?
我 stream b deadline係 2024年7月,咁如果我2023年四月先過去搵工做會唔會好趕?
health card睇你去邊個省
AB一落地就包
可以搞車牌既同時搞埋health card
愈早愈好
啫係你21年7月批左都未走?
想儲多陣錢先 批完唔即刻去會有問題?
同埋想問下計 stream b deadline係咪睇畢業證書上面嗰個日期?
Ching 講清楚少少,如果我冇理解錯,你係Main OWP applicant,你伴侶under 你申請SOWP。SOWP冇任何學歷要求,所以無論係讀緊,讀完定係冇讀都唔會影響你既申請
唔會,趕到
我同我女朋友同居咗2年
各自都有資格申請owp
計劃下年一齊過去 我做嘢 佢讀書+可能會返吓PT

想請問吓:
1. 係咪各自申請owp比較好?
2. 如果申請咗sowp, 將來是旦一方幫另一方用common law partner 申請pr會唔會易啲?

係啊我係main 唔該哂你
你做嘢係申請owp
佢讀書應該係申請sp

到時你做夠一年嘢可以填埋佢個名一齊pr

個人建議pr之後先讀書,一嚟學費平好多,二嚟一個人做嘢養兩個都大壓力
+1
其實係想佢讀書填我個名一齊pr
雖然我都幾想試吓返加拿大工
但都幾擔心搵唔到/人工同而家差太遠
可能到時remote返住香港工先
咁我就未必行到stream b

所以想知sowp會唔會令將來用common law partner申請pr容易啲 因為已經證明左一次關係
其實如果我做WES 但我個Degree 係Top up 係唔係要連HD都要叫院校Send transcript 比Wes架
唔清楚
睇情況,之前有人要有人唔使
不過一次過做hd+topup eca都係收一份價錢
想問試過搭小巴無戴安全帶書面認罪被人罰咗幾百蚊,係唔係刑事?申請Owp要唔要報?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞