加拿大 Stream B OWP 討論區 (12)

1001 回覆
9 Like 1 Dislike
批左係咪print定幾張hard copy拎去, Correspondence Letter 果張野?

想問下如果想用master degree申請owp, 佢呢度意思即係讀完bachelor 之後5年內開始讀既master 先計?
即係如果2012年degree 畢業,2017年之後先開始讀既master degree 就變左唔合資格?
完全唔知佢update 左.一直都以為有5年內既degree 就得
呢個唔係新的 stream b一開始已經係咁
同埋 2017 畢業上唔到stream b車

一開始係只要有5年內既degree 就得,無限你幾時開始讀.
我2012 bachelor 畢業
但2018 先開始讀master. 2021年master 畢業,但而家咁睇,好似就唔合資格?
同埋我想問下post-2nd studies 同post-graduate stuides 即係代表咩?我唔係好分得清.
唔該晒巴打
早一日收到biometric letter
兩樣都要收到後一個月內做完
Biometric我個陣都係book到幾日後嘅期
小弟想請教下大家...
依架申請咗owp 先
跟住係香港讀一個加拿大兩年嘅online diploma course,
完成之後再用owp 落地做一年野
跟住再用stream b 申請pr? online course 會唔會唔附合學歷要求?

因為香港有層樓要24年先甩得身
到時stream A 又趕唔切,stream b 又過咗畢業五年內...
佢IRCC個Login網係咪死左?
以我理解
呢到graduate or post-graduate credential 係講緊post-graduate diploma 先要計前一個課程係五年內畢業
如果你係讀master就係睇返上面:

所以係唔關前一個ug degree係咪五年內畢業事
唔得 完
唔係好明 因為你申請OWP已經要你學歷認證
如果你諗住係讀書嘅 可以試下hybrid 23年係香港讀住 24年過去加拿大完成埋佢
條路自己揀
仆街唔好喊
想走但又驚行捷徑
就走嚟問人咁得唔得
就係你依d仆街
我想問有冇巴打試過未stream b拎到pr就用local身分報university
我5月先過去 預自己9月前搵到工 可以係下個學年開學前前儲夠一年拎pr
但已經過曬application period
想問下改咗名(淨係改咗中文名邊旁,英文名照舊) 申請owp嗰陣需唔需要upload改名契?改名契需唔需要國際公證?改名之前做嘅WES會唔會invalid?
唔該晒
咁我照apply. 琴日睇一睇真係嚇親
唔該晒ching
感人 終於收到2nd letter
想請問到出發前是咪無其他關於IRCC野要搞架喇
收到信一個月內做,做完佢地會幫你報過去,你等就得
啱啱批左,呢排真係好快手
邏輯上 Processing 果陣唔一定成功吧
個名幾時改?
上個禮拜
係 但會唔會拎到conditional offer
你聲稱自己8月會有pr 開學前要交返齊文件比學校咁
同埋stream b apply pr通常要process幾耐?
如果要半年以上都睇黎呢個計畫行唔通
本身有degree 可以申請到owp
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞