加拿大 Stream B OWP 討論區 (12)

1001 回覆
9 Like 1 Dislike
你係咪本身有五年內嘅degree?
係嘅話冇咩問題
行ee
18年 grad 計埋做1年野就過咗了
唔好意思 想問下大家收到body check request
上ump個網預約時 果個application ID No.係要漏空 定要填owp申請果個W開頭嘅application no.?
漏空

想問下bio同體檢是咪交咗owp 收到佢request 先book?

唔該大家
咁stream b就行唔到,一係行stream A

想問下bio同體檢是咪交咗owp 收到佢request 先book?

另外passport就過期的話 是咪續咗先好submit ?定照交住先 之後可以再改?

唔該大家
medical exam可以upfront,或者request先book,隨你
bio係request先book
最好換咗passport先交application
收到曬 唔該巴打
一樣 近排係咪慢咗?
18年ug grad你而家就已經可以申請OWP 唔好拖到2月臨deadline先嚟搞啦

Master已經係degree 唔使計上一個ug degree係咪五年內

理論上master grad後用之前申請咗嘅OWP入境做嘢 2026年8月前有一年工作經驗就可以stream B PR 自己計下數

不過喺香港讀master不如早啲過去stream A啦
姐係唔需要新既approval letter亦唔影新passport比ircc
入境用番本身果張再加新舊passport就得?
多謝晒你解答
你地係自己upload?
唔係要由學校sd過去?
搞緊wes
點樣同學校講電子形式比wes
佢地淨係叫我填form申請transcript, 係remark到講底有咩要求
搞緊wes
點樣同學校講電子形式比wes
佢地淨係叫我填form申請transcript, 係remark到講有咩要求
yes
邊間?
如果大學同WES有connection 一定知點send e-transcript 填form喺remarks講清楚
不過間間學校唔同做法 唔識咪打去問
owp係自己upload㗎
學校腥個個係申請學位認證嘅wes黎㗎
WES申請完 再經ou個system申請transcript
Remarks寫明想ecopy sd去WES 同自己既ref no就可以
ok
但我開wes account個陣, institution填左hkmu有冇問題
我2020grad個陣仲係ou, wes識唔識分
我填左ou, WES出左mu 我諗兩者都得
頁頁都要F5幾次
好撚驚最後d documents 係無upload到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞