[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(339) 9月10月大量新產品出

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
U就唔關事既.AMD既事

係底板廠

不過連AMD都唔敢賣咁貴.AMD而家好心雄.由上年已經睇到

全球經濟真係好差.NVIDIA又好.定其他廠都好.都有同台積電cut單既情況出現

身為全球科技大廠.呢d都係有權威性.有代表性既公司.但佢地d行動都證明就係對未來市道感覺唔好
有爆玻璃咩?

不過爆玻璃.其實好小事,基本上唔洗錢都可以拎返
咁其實.你預用7000幾8000都已經好夠
1 x Intel Core i5-12400 BOX 行貨
價錢:$1,599

1 x [8月優惠]Gigabyte B660M DS3H DDR4 Micro-ATX
價錢:$830

2 x KLEVV Bolt X Series 16GB (1x 16GB) DDR4 3200MHz C16
價錢:$780

1 x [8月優惠]Kingston KC3000 Series 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$839

1 x [8月限量優惠]Gigabyte Radeon™ RX 6650 XT EAGLE 8GB GDDR6 (可單買或砌機送Aorus M2)
價錢:$2,399

1 x [優惠]FSP Hydro S Series 650W 80 Plus Silver
價錢:$499

1 x Thermaltake S100 Tempered Glass Micro-ATX - Black (三風扇版本)
價錢:$429

1 x Thermalright AX120 Assassin X 120 Refined SE CPU Air Cooler
價錢:$149

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $7,604
https://www.faroll.com/customize#MzMwNCw0ODkzLDQ5MTAsNTA3MSw1MjU5LDUyNTksNTI4MSw1MzQyLDUzNzQ
百鬼夜行,群魔亂舞,擇晒名啦,除左唔係親自點名其他都好大嫌疑
20k 淨主機 打機用 細箱 求list
係唔知Intel點諗.呢個好奇怪.我真係收唔到消息.會加價定點
你會玩咩解析度?
1440 165
咁唔使咁貴

1 x Intel® Core™ i7-12700F BOX (行貨)
價錢:$2,520

1 x ASRock H670M-ITX/ax DDR4 Mini-ITX
價錢:$1,370

2 x KLEVV Bolt X Series 16GB (1x 16GB) DDR4 3200MHz C16
價錢:$780

1 x [8月優惠]Kingston KC3000 Series 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$839

1 x ASUS ROG Strix GeForce RTX™ 3080 V2 OC Edition 10GB GDDR6X LHR (可單買或砌機)
價錢:$6,499

1 x FSP Dagger Pro Series 850W 80 Plus Gold SFX Fully-Modular
價錢:$999

1 x Cooler Master NR200P Tempered glass or Vented Panel SFF Small Form Factor Mini-ITX - Black
價錢:$730

1 x Thermalright Assassin X AX120 CPU Cooler
價錢:$229

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $14,046
https://www.faroll.com/customize#Mjg5MSwzNTQyLDM3MjcsNDkwMCw1MDcxLDUxMTQsNTIxMyw1MjU5LDUyNTk
我聽朝起身等睇佢800連,之後被Bam
紅到難以致信 $27XX 個期既5600X 個個搶住出機
相反 i7 冇人理IPC輸20%愈搶就愈貴 愈貴就愈要買

黃CEO都話要34代一齊賣 明佢想玩乜
9唔9就見人隻箱自爆
真係唔知點解
x都
你係咪內鬼 係咪你?! 係咪你呀!你
amd 5600X應該係賺到笑.理論上.晶圓呢樣野.新製程整耐愈耐.成本係會愈低.下降

上年賣足咁耐都冇降價.係12代出左先降價

理論5600同5600X根本係同一樣野.中間差價.幾乎有幾百一千
邊個平時係黃金要著藍色衫開工
加硬 塞左咁多DIE入去intel下放多核到消費級
實賺盡你 加埋自稱10NM夠TSNC 7NM打
到時賣街就知
通常爆玻璃係幾個情況

1.
打緊機.部機好熱.塊玻璃都熱.突然唔小心hi到 / 撞到.就碎左.因為熱既關係

2.
岩岩收到機.拎左出黎個下.唔小心塊玻璃跌左出黎<--因為好多機箱塊玻璃.冇鎖住的

3.
就咁撞到

其實好少會無啦啦自爆.通常都係有外力因素影響
撞爆=自爆
正常應該係既.但係經濟差.佢會唔會真係加.又係一個問題

好好奇.我問極都唔知z790板會唔會加價.連少少資料都冇.相比x670.z790真係消息好密
有得揀既話,我想做個好人
咪係 佢良率高左 但冇減價 因為對手垃圾
一路砌到12代先叫平手
11代堆垃圾唔討論
林仔
唔該你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞