[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(339) 9月10月大量新產品出

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
我覺得火牛唔需要用到白金

同埋你急唔急用
真係要3000內就咁,雖然係matx箱但係仲細過好多itx

1 x Intel® Core™ i3-12100 BOX 行貨
價錢:$1,030

1 x MSI H610M BOMBER DDR4 Micro-ATX
價錢:$575

2 x [9月優惠]ADATA Premier 8GB (1 x 8GB) DDR4 3200 Mhz C22
價錢:$330

1 x [9月優惠]KLEVV CRAS C710 512GB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
價錢:$340

1 x FSP HV PRO Series 550W 80 Plus Bronze
價錢:$349

1 x Jonsbo C2 Aluminum m-ATX — Silver
價錢:$249

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $2,953
https://www.faroll.com/customize#MjE0MCwyMTQwLDQ0NDEsNDg5OCw1MDQzLDUxODMsOTU5
呢條綠皮ram如何?
你俾晒成條LIST黎睇下

Btw 係咪死display
舊Windows嘅話有幾個情況

Windows 7
洗咗佢裝Windows 10/11

Windows 10 (Legacy)
而家嘅新底板一定冇開CSM所以係唔會直接boot到
開返佢或者set去Legacy就會boot得返
但係咁會冇咗TPM 2.0, Resizable BAR/Smart Access Memory功能

Windows 10 (UEFI)
通常等佢一陣自己裝返啲driver就可以繼續用
都無乜好講啦入門最cheap綠皮ram,壓縮budget用,特別啲既就前排我有兩條rma咗翻黎換咗貨,發現轉咗呢種單面4粒die 2 bank-group既layout,而唔係之前嗰種單面8粒die 4 bank-group既layout,性能會差咗咁咯
據我所知klevv bolt x有啲8gb既都轉咗呢種2 bank-group縮水layout,其他牌子就唔知,而且因為有heatsink遮咗更加難check到所以建議如果對性能有一定要求既話除非真係無乜budget唔係既話用32gb ram會好啲,單條16gb最低都係單面8粒die 4 bank-group layout,性能會好啲
應該十月先換機 點解咁講

同埋 火牛好似上1200W up 好似好啲 (法奧無

另外 如果砌DDR5 可以點換
我見如果上DDR5 好似個價都唔平
咁到時先再問

到時肯定有新野出
其實講真.有咩所謂呀

出廠正正常常3200 c16算啦

仲邊有人會超越.更何況intel

已經唔係前幾年amd個時代
想知bank-group呢啲係乜既LTT之前都有條片簡單講過,有啲game表現都差幾遠下
https://youtu.be/R7CO9v9rpOk
唔係既按翻linus既test有啲game可以差成幾十fps,同樣3200c22 jedec ram 4bg vs 2bg
即係蚊左張卡就冇事?
唔會係因為amd cpu配n卡啦

試下重裝display card同Chipset driver先
不過而家d ddr4 ram都冇乜選擇.又冇理由買靚ram

遲下真係ddr5玩哂.而家求其睇spec見到平就算.我會咁覺得
1200w我大把啦

只係因為10月會有新野出

所以先建議你到時再問我
聽日pny個價有幾好,等我地期待下
wait for it
想問下有冇人係個位數?

最後一個BIOS時間
其實我未知

我都係等佢地報價
不過我相信應該做到出面而家3080最平個d價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞