[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(339) 9月10月大量新產品出

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
如果只係呢兩個.應該冇乜影響.......

真係唔知

你睇下溫度囉

係唔係run緊既時候過熱
唔肯定
因為我有用software去mon temp
cpu都係 4 5十度
display 5 6十度
當然臨hang前可以一下極高溫以致hang
總之我一run d較為要load 野既program就hang

一係MB
或者會唔會火牛老化跌watt
屌! 我check左 event log
Kernel Power 41 問題

咁岩search到

https://berwick1990.pixnet.net/blog/post/91118488-kernel-power-41--win7-win10-%E9%9B%BB%E8%85%A6%E8%87%AA%E5%8B%95%E9%87%8D%E9%96%8B--%E8%A7%A3%E6%B1%BA%E5%BF%83%E5%BE%97

佢D 徵狀同我一樣
佢表示係電源問題
唔通真係老化
CPU
intel i7-8700 CPU @ 3.20GHz

Display
Gigabyte NVIDIA GeForce GTX 1070 Ti

RAM
ADATA XPG SPECTRIX D41 DDR4 3000 R 8GB

SSD
Samsung PM981 M.2 512 GB PCI Express 3.0 NVMe

MB
Asus Prime Z370-P II

Power supply
Antec 650W gold
其實火牛好少會話跌watt.最多係V數(即電壓)愈黎愈唔穩定

如果係咁.聽落似底板
唔知係咪錯覺
第4槽ram個扣好似未扣實
即係未插穩

老實講
我覺得好多新手裝硬件都係過度自信
仔細check就好多甩漏
會唔會就係供電不穩
火牛或者底板啦

Kernel Power 41呢個好多原因造成
應該睇錯
下面果粒郁唔到架
我大大話話都組裝左電腦數十載(因為我好常清塵)
我都有諗過係唔係.但望左好耐.應該唔似係ram槽

不過我讚成重插ram.同埋點都轉返左面條ram去正確位置先
假若真係供電不穩
師兄有冇咩方法可以格硬解決住先 例如有咩setting較之類
我都唔會玩D 好高需求既game 都係玩下魔力咁
之前玩elden ring都冇事. 唔通玩壞左
但係ram插3/4槽

會唔會裝多左銅腳/機箱變型
底板背面短路?

成個平台攞出機箱外面試下
要留意底板背面唔好短路

剩低都無咩可以試
只可以搵牛/CPU/板交叉比對
你裝一個軟件叫aida 64

佢有一個叫System Stability Test

你選哂所有選項.之後run下.睇下有冇死機
去bios set電壓/降頻
其實我之前係插岩槽架. 因為真係成日hang我先試下轉槽
銅腳...一直冇變可能唔關事
底板背面短路...有機會....只係要拆晒出黎試...真係好麻煩...我懶...

牛/ CPU / 板正正係我最難試既位

我信佢係供電不穩
因為真係load勁少少野就開始唔掂. 睇netflix 上網. 都冇乜大問題. 間唔中都會hang雖然. 但次數比較少咁
THX!
我研究下. THX 唔敢亂搞
咁你睇下bios有顯示電壓
好既 thx!
run緊冇. 當我禁stop 就死
睇下燒機試左先
小弟第一次計劃砌機,部電腦用途主要用嚟做嘢 唔多打機
資源上想擺重點響個cpu同ram身上 想睇下呢條list得唔得(GPU可能遲點再買)🙏🏻
1 x Intel® Core™ i7-12700 BOX 行貨
價錢:$2,630

1 x MSI PRO B660M-A WIFI DDR4 Micro-ATX
價錢:$1,110

1 x [8月優惠]ADATA XPG GAMMIX D20 32GB (2 x 16GB) DDR4 3200 Mhz C16
價錢:$770

1 x [優惠]Gigabyte AORUS Gen4 SSD 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$769

1 x [9月優惠]Gigabyte GeForce RTX™ 2060 D6 12GB GDDR6 (可單買或砌機)
價錢:$1,999

1 x [優惠]FSP Hydro S Series 650W 80 Plus Silver
價錢:$499

1 x Tecware Nexus Air M2 Mini Tower Case Micro-ATX - Black
價錢:$299

1 x Thermalright PA120 Peerless Assassin 120 SE ARGB CPU Cooler
價錢:$329

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $8,485
https://www.faroll.com/customize#Mzc3OCwzODU0LDQ5MjYsNDk0OSw0OTY0LDUzNzQsNTQzNyw1Nzg0

想睇下合唔合理/有冇可以再細執或需要指正嘅地方,唔該曬🙏🏻
機箱轉flatline.散熱仲好d

卡2060 12gb冇問題.不過你唔多打機的係唔洗買
唔該曬🙏🏻 Flatline都有望過 但係因為空間所限部野高過39cm擺唔入
又或者睇下會唔會有其他建議
咁就呢隻
唔該曬🙏🏻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞