[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(339) 9月10月大量新產品出

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
google tv 電腦都唔洗講
你電腦開到4K畫質再同你討論
Mac studio
如果有4090 X NOCTUA 就好喇
捱多兩個月等出新代一炮過換啦
3D print diy 囉

反清復明
3060ti而家$3500左右砌得未
$8000樓下有冇可能落到樓
大既諗住i5 12400f b660m
最平既16X2 d4 3200
咁樣砌落去
$2999先砌得過
一日唔3080用3080買到都唔買
唔使咁執著3060ti既8000蚊已經砌到3070啦
會唔會係水貨黎?
我諗除咗cpu係"水行貨"之外其他應該都係行貨既
唔係玩開,水貨鋪保?
水貨都有代理
部腦用左4年
有最近會突然黑畫面然後重開
情況好random發生
不過如果打機 (低階遊戲 魔力寶貝)
會嚴重d

之前試過藍mon (而家直接卡畫面然後 黑mon)
但個code指可能hardware or software問題

我試過用番on board display
交替試ram
入safe mode
都會咁
究竟係用耐左 火牛跌watt定
底板出事 (唔識check
cpu 同ssd 用過d software聲稱冇事

請問大家覺得咩問題
懷疑係底板問題我都試過有張底板會random reboot/突然卡畫面lag死,換咗塊就無事,不過你最好都係po嗮啲spec先方便睇
12400又話加咗價嘅 知道柒又跌番去$1200啦?
Budget 大概15000左右都得

都係主要打機同睇戲 有機會會剪下片 或者用3D software

Spec 係

CPU:i7 6700 3.40GHz
Display card: Gigabyte 4095MB NVIDIA GeForce RTX 2080 Super
Ram: DDR4 16gb
火牛:antec 650w
主機板係MSI,應該好舊 部機都砌咗6年
有隻1Tb Hard disk 同隻250GB samsung ssd
風扇好似係Colder master 普通風扇

我唔急啊 但budget有限
基本故障排除:
重裝系統
清塵換散熱膏重置散熱器
重插全部硬件
最少硬件開機
Crossover 得 Noctua 一定貴好多
見 noctua 3070 依家仲賣緊 6000
想請教下部舊機到底咩問題,通到電但經常性無畫面,某兩個散熱風扇會卡下卡下甚至唔轉,有時又有畫面正常用到,每次開機都好似要賭咁,如果咁好彩用到但打打下機又會突然黑左mon,塊主機板又搵唔到個ez debug led,想知邊part出問題都唔得唔知係咪個mon定火牛問題?
過熱?
咁換左個mon 和 火牛先
講緊既黑mon 唔係閃一下就有返畫面,係一黑左就無哂訊號,一直都無畫面,但個mon同主機仲通緊電的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞