[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(339) 9月10月大量新產品出

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
1080p 咩hz?
想8k樓下砌一部機, 咁樣ok?

1 x Intel Core i5-12400F BOX 行貨
價錢:$1,330

1 x [8月優惠]Gigabyte B660M DS3H AX WIFI 6 + BT5 DDR4 Micro-ATX
價錢:$940

1 x [8月優惠]ADATA XPG GAMMIX D20 16GB (2 x 8GB) DDR4 3600 Mhz C18
價錢:$450

1 x [8月優惠]Kingston KC3000 Series 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$839

1 x [8月限量優惠]Gigabyte Radeon™ RX 6650 XT EAGLE 8GB GDDR6 (可單買或砌機送Aorus M2)
價錢:$2,399

1 x [8月優惠]Thermaltake Toughpower GF1 650W 80 Plus Gold TT Premium Edition Fully Modular
價錢:$569

1 x [8月優惠]Antec DP31 ARGB Tempered Glass Micro-ATX
價錢:$280

1 x Thermalright AX120 Assassin X 120 Refined SE CPU Air Cooler
價錢:$149

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $7,036
https://www.faroll.com/customize#MjI0NywzODU2LDQ0NzEsNDg5Miw0OTYxLDUwNzEsNTI4MSw1MzQy
機箱夠位擺就可以插晒
60hz
想買隻2.5吋portable hdd
有咩推介
dock 你可以當只係SATA to USB 既轉插加多個電源
都係無野要整的

不過無論咩方法,如果原本電腦set 左個HDD 既file 係只限特定user 就可能要響舊電腦login 抄去第二個folder 先
冇乜店1皮內有12700+3070
冇咩問題
Wd 個d
佢會唔會換mon

其實1080 60z唔洗太勁既卡都做到

同埋佢點解想要i7
呢類其實好多 唔一定佢
因為一開始見個3個舊hdd都係舊板windows 又爬過文見有d話另外再整 我唔肯定會唔會crash新機ssd win10/11咁

咁依家即係 1)整個hdd dock插usb連
or 2)新機機箱有位可以直接放埋落去連
呢2個做法都係可以開機時bios揀入邊個hdd/ssd就直接搞掂

有無理解錯
你係想做資料碟定系統碟先
資料碟 因為舊hdd 純粹放下d舊相 片咁

應該係系統碟先要再整啦? 都有興趣研究下 有無簡單教學
湯片巴 呢期咁熱心上黎
想下年年頭砌條新女,開始準備下順便出一兩句聲
諗住砌咩
我見你諗到咁複雜驚你想用埋做系統碟姐
如你所講資料碟好簡單無乜野整
想砌個ITX 自組水,學佢 (不過會用軟管
https://youtu.be/ibBdEFtBvQM

大機會係B板 7700x / 7900x + 4070/80
其實我都唔係好識分 純粹入到去放野就ok

不過如果當系統碟會唔會好麻煩? 咁樣新機可以唔洗買windows?
我會揀返Seagate
WD鍾意硬碟PCB直出USB
Seagate仍然係Sata+轉接板

到時有需要搵我
我自己冇咩所謂

反正而家d hdd技術都到頂
你好 悠二巴打

想問下電競手提電腦嘅野 唔知得唔得

主要係用嚟3D rendering 同埋出圖

問咗街外嘅人 佢地都話顯示卡重要啲!

CPU非重點

價錢預算大約$15000下

上網睇到呢款 ASUS TUF Dash F15 15.6吋 (2022) (i7-12650H,16+1000GB SSD,RTX3070) FX517ZR-HF056W

同埋想問下呢!MSI係咪會好易壞?想知係唔係真..

感謝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞