[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(339) 9月10月大量新產品出

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
如果價錢差唔遠,買料應該都會搵你
好過益班腦場仆街
1. 會好麻煩,好易炒driver,同埋HDD 做系統碟好慢
2. windows 如果本身個key 用得就重裝都用得,如果windows 係OEM 版用舊硬碟都係會認證唔到,所以呢個問題係同用唔用舊硬碟無關
爛咗個USB頭想自己拆盒攞返資料嗰陣企喺度乜都做唔到
真係壞碟攞去救反而冇乜所謂人哋有板換
我諗起WD my book default encryption
壞左塊板拆碟係會乜都讀唔到企左響度
要用返同一個model 既板先decrypt 到
你咁講都岩.如果真係壞Hdd盒的話
TUF a15 a17應該好d
多謝.不過我應該唔會貴過佢地太多.甚至可能平少少?
有個fd用緊sata ssd想加m.2 ssd 睇咗佢塊板就最多行gen 3 叫佢直接上kc3000好啲定970 evo plus好?定有其他推薦?
問佢會唔會遲啲換機佢又揸唔定主意 但係我見佢啲件都舊 應該遲早會換
直接kc3000

遲d換板都用得返

反正唔support gen4 行gen3 都係top 速度
求救,

依個點裝個3.5hdd 落去,好似得一位?
咩箱 你而家裝咗幾多隻入去
起個hdd位頂

你要拆左成個hdd 架
鬆左你而家隻hdd先

之後上螺絲上實 之後先上返你而家隻hdd放入去
Thermaltake S100 Tempered Glass Micro-ATX - Black
我依家一隻2 tb 3.5
但我見個架得一個
要另外買? 同埋d插線係咪都要再買?
我見官網寫係support兩隻 你有冇留盒嗰啲 搵下有冇個架
唔係 個架係一個 但分兩種形式

一種係你而家hdd架套入去

一種係直接上螺絲上實起隻hdd架
而家個架 - 個頂應該可以裝多隻HDD,拆出黎睇下,會有鑼絲位比你上實隻HDD
睇咗啲圖個架好似有得上多隻 你拆落嚟睇下
我依家依個係架套,另外一係應該放上去上面鎖實?
我驚整到d線剪左d塑帶又驚d線散
左面係你而家

右面就係你第二隻要用螺絲上起個hdd頂

我聽日再試試佢
哦…咁我再試下,螺絲係咪係買機個盒度?
我本身都想加隻hdd 但係一諗到要搞啲線都係等換機一次過搞
外置又貴D,又要搵位放
先冒險買內置,但裝又係一個問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞