[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(339) 9月10月大量新產品出

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
我屌閪唔戴套
咁樣就係最好.唔使再用錢買

不過Noctua的確冇得輸
呢隻算數
GX都話可以試下
試過550w推 rx5700xt + r5 3600

轉usb3.0都得?
咁好似穩陣啲,速度應該都差唔多,係咪一樣唔可以裝os
550W推 3070TI + 10700K
玩左幾個月
最理想當然插入部電腦.但係你電腦唔支援的話.用外置都得

其實即係外置ssd

裝唔到windows

速度會慢過直插.但唔support都冇計
咁大鑊
但我隻ssd係普通sata m.2 2280,好似本身都係500mb/s咁上下,轉usb會直插?但我見啲台仔用左adapter都有400up讀寫
我都試過 要去代理買過塊 btw我琴日ddu完發現都係一樣然後將asus ai suite供電開extreme好似好少少 想知個顯示卡個part係超頻定咩黎 好想一野拉高佢
其實你load game.應該幾百MB都夠.點都快過HDD好多
顯示卡其他唔好一野拉高.個d超頻黎

正常唔使壓

你供電開extreme.即係將d vram全開.耐熱性又好.供電都會多d.通常俾超頻用
打個LOL都要咁煩 已經分唔出我電腦on9 定LOL on9
你係唔係講話3070 打lol 冇144hz個個?
1070 9月望多陣先換3070
想知依家依家砌機抵唔抵
定係等出新顯示卡再砌好啲
睇你砌乜

中低階我覺得OK
Budget 10000蚊左右,玩apex想1440p 120fps,顯示卡想要3070,有冇list推介
公廁12400/B660m/3070
不過顯示卡都係睇價錢做人
67XT/3060ti/3070效能都接近
有錢可以上3080
抵 只要你唔係追新硬件
1 x Intel Core i5-12400F BOX 行貨
價錢:$1,399

1 x [8月優惠]Gigabyte B660M DS3H AX WIFI 6 + BT5 DDR4 Micro-ATX
價錢:$940

2 x KLEVV Bolt X Series 16GB (1x 16GB) DDR4 3200MHz C16
價錢:$780

1 x [8月優惠]Kingston KC3000 Series 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$839

1 x ASUS Dual GeForce RTX™ 3070 OC Edition 8GB GDDR6 V2 LHR(可單買或砌機)
價錢:$4,399

1 x [優惠]FSP Hydro S Series 650W 80 Plus Silver
價錢:$499

1 x Thermaltake S100 Tempered Glass Micro-ATX - Black (三風扇版本)
價錢:$429

1 x Thermalright AX120 Assassin X 120 Refined SE CPU Air Cooler
價錢:$149

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $9,514
https://www.faroll.com/customize#MzMwNCwzNzU1LDQ4OTIsNDk2MSw1MDcxLDUyNTksNTI1OSw1MjgxLDUzNzQ
3080 算唔算中低階
3080入門
3050呢
電子垃圾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞