Leveraged ETF 討論區 (47)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
去到財自之前仲有大把位要decay,唔洗咁在意,最緊要美國佬攪掂,美國佬攪唔掂嘅話,就算無decay 大家都財自唔到
要追番post
我啲soxl
咁諗其實月供最重要既意義係確保升上去時舊錢有相當一部分未decay過
真係咁咩

月供得嘅話就注定有一大部分錢會受decay 洗禮
去到鈍化果陣供唔供都唔太重要
相反未鈍果陣每一舊新錢都算significant
咁鈍化即係compound outperform decay,當然唔再需要月供嚟確認有fund 唔被decay?
鈍化即係舊錢大到月唔月供都無咩分別
但唔代表compounding effect 大過或者細過 decay
如果舊錢唔係由compound 嚟而係由月供本金食埋decay 咁嚟,應該無人可以供到鈍化嘛?
以過往績黎睇 唔食一個大牛浪都好難鈍化
就算係2000供到2004個供錢效果都好明顯
所以美國佬攪掂先係重點
十年債唔該上返3喱
2002-2004低位volatility其實唔大
你唔好好似今年咁大波就得

若然屬實,FX 巴或會成為最大贏家
主倉631 雖然有部分係short反向頂住decay
631 呢排油好波動
油呢3日你見佢極大波但全部intraday move黎
每日埋單都係1% 叫做冇乜decay
係,我星期五瞓之前等唔啱價入,直接開咗$24 SP 諗住接貨,點知入唔到,尋日瞓之前都係唔啱價,再排下月$24 SP@$2,點知瞓醒就做咗
Twitter、Facebook、YouTube、連登都好多人質疑聯儲局根本無按照計劃進行QT,前聯儲局交易員Joseph Wang寫咗篇FAQs講4個關於聯儲局資產負債表的常見誤解。
https://fedguy.com/fed-balance-sheet-faqs/#more-5027
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞