Leveraged ETF 討論區 (47)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
美國佬而家幾多?
>20%真係癡左線
記者問咗好多嘢,包括「下次加0.5%定係0.75%」、「加息加到幾時先停?」、「會唔會擔心貨幣政策滯後性」、「而家price in出年減息係咪錯咗?」、「最近縮表減少咗reserves定係ON RRP」、「點解聯儲局好似無減到MBS?」、「反全球化」等等

睇完成篇之後比較多人關心嘅重點就係:
- 最終需要利率高過通脹率,最好係利率比通脹率高0.5%
- 唔會咁快就減息,加到高於3.5%以上再多少少就會維持一段時間
我諗起too simple sometimes naive

記者:係唔係欽點加0.75%姐
fed:
而家美國CPI 8.5%
英國高通脹成咁,政壇會唔會變天
upro 55 tmf 45
跌到懷疑人生.不過嚟緊呢季我都會照住規則去rebalance

第一次人生體會股債雙殺.
請問下大家歷史上見過有幾多次股債雙殺呢?
近年真係冇今年咁勁
要去番70年代stagflation先有
明白. 好似係中咗黑天鵝.
連續0.063 n個月.其實股債雙殺機率真係幾抵

Over the long term, the correlation of the S&P 500 Index to long-term (20-year) Treasuries has been close to zero—over the period 1927-2021, the monthly correlation was just 0.063. However, as Lieven Baele and Frederiek Van Holle, authors of the 2017 study Stock-Bond Correlations, Macroeconomic Regimes and Monetary Policy, noted: “There have been persistent episodes of large negative stock-bond correlations, in particular since the end of the 1990s.
原來有隻新ETF: AAPB
GraniteShares 1.75x Long AAPL Daily ETF
呢d蚊型ETF冇乜好short 利息貴到仆街
一係直頭冇人玩
TSLQ叫好d NVDS好似死水咁
入返啲咁咪可以賺息又賺價
其實長線睇好AAPL
佢daily rebalance 博compound effect
而且1.75X 波幅唔大
就係貴息又冇人玩 唔值得試
而家你要食decay一定揀高杠桿既
3x係得sector有咋嘛 果d已經夠食
3萬億仲有得升咩
但係始終係個股,而且將來應該好難升到以前咁誇張
鳩估1.5x可能好啲
想講做long
咁多年先一次都比你體驗到
蘋果應該可以 Tsla nvda就不了

除非又QE

我感覺到smartphone時代已經完左
(已經無乜突破點高速增長)
下一個gen 玩能源 電車 機械人 眼鏡

呢個月有好多新既LETF
Feel 到愈來愈多LETF
希望LETF愈做愈大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞