Leveraged ETF 討論區 (47)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
但係NVDA個價都未跳返上去

其實都未算呃到貨,仲有機會買返
想backtest啲咩?
TQQQ/UPRO個價嘅話咪用返NDX/SPX唻做
https://www.youtube.com/watch?v=IMb6CeS1ktM&ab_channel=%E8%82%A1%E4%B9%BE%E7%88%B9KuKanTieh
片中提到既睇法
同我之前既幾時減息睇法差唔多
我可能講到好零碎同埋1999

有興趣既人可以睇下段片
都幾清晰
希望今次真係控制得咁好,唔好偷雞唔成蝕渣米重演7,80年代咁
黑心少少我都未供完其實就想佢落地獄先,咁就快好多達成目標
加息計算果度,我都係覺得維持加息速度嘅意思應該係按原定計劃咁加,而唔係按現有速度每次會議都必加嘅意思
soxl呢d買半導體板塊
下一個牛市都未必上得番
話唔會輸真係痴撚線
70s都冇NDX/IXIC
真係咁耐以前科技業又未成型
成個市場玩法又完全唔同好難比
傻咗
macro可以參考 股票升跌volatility就真係好難比
我睇油都係去到1980前後 再早連詳細數據都搵唔到
之前市場預計出年減息真係過份樂觀
加到4.5%就停,之後唔加唔減會比較合理
我都想見到依個發展
我都想見通脹真係回到2.5%
咁美國real GDP先至有可能長期持續正數增長
下個大牛市就係要呢個必要條件
第一次睇依個channel
佢解釋縮表嗰條片勁高質wor
有集講BREAKEVEN INFLATION RATE
都好清晰

咁今次算唔算係 tech stock第一次係高通脹環境入面 冇得backtest?

sp500而家tfanng呢d tech佔好大部分
1980前係d工業股
好彩日文冇粗口 屌
美國8月非農就業人數增加31.5萬人,創2021年4月以來最小增幅,預估為增加30萬人,前值為增加52.8萬人。美國8月失業率3.70%,預期3.50%,前值3.50%。

美國勞工統計局:6月份非農新增就業人數從39.8萬人修正至29.3萬人;7月份非農新增就業人數從52.8萬人修正至52.6萬人。經過這些修正,6月和7月的就業人數加起來比之前報告的少了10.7萬人。

美國勞工統計局:顯著的就業人數增長主要在專業和商業服務、醫療保健和零售貿易。

美國非農就業數據公佈後,美國2年期和10年期國債收益率倒掛幅度縮小。
美國2年期國債收益率下跌6.5個基點至3.457%。
非農就業報告公佈後,美國30年期國債收益率小幅上漲0.4個基點至3.378%。

美聯儲掉期顯示,市場定價美聯儲終端利率降至3.91%。
KC 張拼圖睇Yen會見170
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞