Leveraged ETF 討論區 (47)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
TMF升
明明加息預期仲升緊溫
咁睇法啲錢真係避險
驚Fed往死裡加
星期三LABU爆升 SOXL冇反應 TECL冇反應 TQQQ微升
星期四LABU冇反應 SOXL爆升 TECL升 TQQQ微升
星期五LABU SOXL TECL一齊嘔凸 TQQQ分散唔到風險就會爆跌
係驚好大機會衰退
risk off 指標大部分同一走向
我反而唔太驚衰退,衰退有啲言之常早
息率影響最快下年見真章
基本下星期再出非農同就業數據應該再確定𠵱點
我同你賭幾多都得
垃圾powell呢3年qe
會令到所有商品價格都會失控咁升
全球衰退會令到所有商品價格都會失控咁跌
衰退就係因為佢係咁印錢
其他國家受哂
今舖終於輸出唔到
點輸出唔到
今次全世界都跟住印
連日本都有通脹
fyi google尻search都有既野

Quantitative easing can, in theory, cause inflation. As more money enters the economy, the purchasing power of the money already in circulation declines. Businesses are able to raise their prices due to the increase in demand from the growing economy, which, if left unchecked, results in runaway inflation.
我剩係知美國佬呢3年印既量係唔合理
因為本身08開始已經唔係合理
個growth用返08去劃
咁我就唔會再屌佢
無bump 水睇下rty堆垃圾咩料就知
商品最終睇供需平衡
油龍今年年頭仲講緊200蚊
我唔係油龍
但我係反qe派
需求不變長遠升幾多咪就係M2+供應鏈
問題係有樣野叫demand destruction
鐵礦砂今年係升左好多 但中國佔左全世界需求7成 而家中國製鋼業全面仆直 基建又冇錢起 你覺得鐵仲起到幾多?
大家夠話打仗會冇飯食啦 你睇粟米小麥呢三個月跌左幾多?
更加唔好講石油同股市正相關 除左1973年石油戰爭之外 連整個滯脹期股油都有一定相關度 你覺得this time is different?
但吸咗咁耐毒,話要介毒,你真係信佢
仲要就嚟中期選舉,民主黨會唔會打鮑蛇心口
如果咁跌法,支持開民主黨嘅嗰班科技會仆街喎
股票難抵押借貸開發新項目
之前借出嚟嗰啲錢又會唔夠抵押品被call loan
油唔睇,今年後期stagflation 轉recession
睇糧ok?
好多企業因為原材料供應不足而減產
我剩係希望無qe令到貧富唔好再擴大
點睇加州公司sony,只加其他國家嘅ps5價,但唔加美金價
係呢吓我就唔明喇,sony被美國政府揼心口
美金升左值
唔洗加價?
我都唔驚
係啲指標反應市場咁諗
btw 債市一早反應左
所以無乜大波幅(睇MOVE)
ps5港幣價都加咗400蚊
所以我覺得唔只因為匯率問題影響
借頭借路,賺多水姐
資本主義,好合理
想上ifc
唔係又要落返11000呀
soxl…… 一晚又跌17%,痴撚線公司
雖然都跌到無乜感覺,d錢當賭錢輸左

利申:要倍升100%先翻到家鄉但又唔敢反手soxs 一晚又可以升1x% soxs更加唔敢坐,撚狗市,好難玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞