Leveraged ETF 討論區 (47)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
25蚊以下分注溝 驚西
「在萬眾矚目的2022年傑克遜霍爾會議上,美聯儲主席鮑威爾進行了短短十分鐘的「鷹派」發言,發言內容和我們的預期基本一致:重申美聯儲加息的決心,表示「歷史告誡我們不要過早放鬆政策,7月較低的通脹數據值得歡迎,但還不足以讓美聯儲相信通脹正在下降,9月加息規模取決於整體數據。」講話結束後,美國2-10年期國債收益率倒掛幅度升至38bp,聯邦基金利率顯示9月加息75bp的概率從此前的47%跳升至57%。」

「7月議息會議以來,美聯儲官員普遍表示對加息75bp呈開放態度(表2)。鴿派官員戴利也多次重申「在9月加息50bp或75bp都是合理的」,但強調「加息幅度將取決於數據」。官員們表示儘管需求有放緩跡象,但為壓制通脹,還需要進一步降低需求。」

明明琴晚就同7月FOMC之後啲人講嘅預期一樣,點解個市會跳水
因為市場啲人一箱情願下年減息?
不過都好嘅,鷹就鷹落去,唔好重複5月犯嘅錯
正啦唔好畀班美豬任何希望
同我即刻躝返office開工
我覺得就算9月加0.75要跌
最盡去到12000-12300
咁樣反而靚仔
更確定牛市
MS:我都未出招你自爆?
當年PS1賣299秒殺Saturn 399唔記得左?

https://youtu.be/ExaAYIKsDBI

我任天堂將一統天下

啲高管高位走晒貨啦

睇黎月尾調整唔駛賣咁多
佩洛西d call
牙西啲入貨價就幾靚
跌到已經冇咩感覺
反而今次好彩係月尾既時候先跌,可以執平貨
岩岩聽到個講法係中概個審計協議想係香港搞
係因為可以放番多d籌碼係香港e.g.要你搞番審計資格互認同預防你制裁香港
低位會繼續維持一年以上
講減息真係太早
起碼24年個市先會慢慢好返
23年繼續低位月供就無死
係market 太多人FF FED 會減息
個個都以為inflation peaked 就會急跌
其實係高通縮時代好難急跌
睇返70年代高通脹時期 下圖

就算衰退 inflation 最盡都係落返3.0左右
而家FED 好似好堅定係要落返2.0%
咁衰退時 落唔番2.0%既時候
又點減息?

如果佢唔堅定要落返2.0%
最後重演70年代既劇本囉
同一張圖 FED 減息至通脹率左右
通脹又重新升過
咁我真係恭喜你
長揸被動指數基金既人都係十年上落局
不過做定期就好爽 risk free 咁收息

呢排都見到有人話會減息 有感而發
結論: 做資產配置
就好似out 巴咁
short sqqq 攢decay 都算係好方法
月供qyld 都跌咁多 cls on9市
可唔可以跌到11000就收手
瞓醒發現輸咗勁多
TMF 而家入可能啱既
坐緊
qyld大跌市唔會好過qqq幾多

btw呢d大波市可以觀察下QQC QQD有冇用
星期四岩岩出完糧入就跌, 無錢加注

呢度有無巴打玩 jepi 同qyld 月供

連大波都救唔到QQC QQD 垃圾黎
7連陰果一大段QQC QQD都只係贏2% 直接買put都好過佢多多聲
呢到多數進取少少用LETF 1x就用VOO多
有個平時冇乜人用既ETF po果邊應該唔少人用qyld
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞