Leveraged ETF 討論區 (47)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
油價又返去關鍵位
而家淨係望 唔買SCO了
zigzag trend會輸死
跟FX巴short UCO
我到今日都唔敢short 任何野
只係玩long put
其實呢半個月有乜壞消息
跌到冇低咁

比多次22年5月6月你
你都係會錯過
掉返轉,上月有咩好消息可以升
一來Jackson Hole打破咗大家出年減息嘅幻想,而家price in緊terminal rate可能喺3.5%以上,視乎通脹點走最終甚至可能喺4%以上
二來琴晚公佈美國禁止Nvidia出口兩款產品去中國,咁大家好自然會諗其他半導體公司會唔會都有類似禁令
short UCO SCO都唔貴息
put唔落
睇啲經濟數據
KC估: 今秋明春間開始衰退
佢睇到即係成個market都睇到

再加上,呢排啲risk off 指標大部分指向衰退

最離普係GOLD 明明跌緊
但GOLD/SILVER 居然升緊
原來SILVER跌得快過GOLD

至於長債點解跌
計返BREAKEVEN INFLATION RATE
呢半個月升左0.5%
即預期long run 通脹係去到2.5%

我自己估:
可能成個市場估緊提早衰退
月尾FED 加息前後 (因為見到DXY就快轉勢)
可能會短期見底
俄烏穩定咗之後decay都唔算大,息又貴SQQQ咁多,計返short兩邊都冇咩著數
天然氣仲有得玩?
冇睇
要問返兩邊short宗師FX巴
9月FOMC會更新佢地對出年年尾利率嘅預測
最近通脹下降嘅趨勢都唔差,佢哋俾出嚟嘅terminal rate我估都唔高得去邊,我都覺得短期會見底

至於中期見唔見底就要睇冬天能源價格,同埋之後衰退有幾嚴重
KC估會 姐係大機率唔會
btw, 依幾日原油期貨價格跌得咁勁可係因為中國又封城
冬天能源價嗰part 真係好難講
太多因素:
1. 全球可能係冬天會唔會衰退
2. 俄烏戰況
3. 中共二十大後會對國際政局有咩改變
4. 美國總統中期選舉後對FED有咩改變 (好明顯可以干預FED既方向)
無人估到能源價

我純睇TA
UNG呢個頂好弱
納巴又嚟
睇實US10Y-US03Y/FEDFUNDS
倒掛就要小心
同埋2x decay本來就唔會太大
係今年on99比俄烏玩殘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞