Leveraged ETF 討論區 (47)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
LABU上市以黎75個月decay 99.5% 即係每年50%左右
LABU今年至今decay 42% annualized 56%
即係LABU volatility同往年冇乜大分別 不嬲都大起大落
短債息勁升
長債息升得少少
molamola
中概又領跌
全倉輸緊10%
唉, 想賣晒D TQQQ佢
期油做咩插得咁勁
Tqqq適唔適合月供? 供到咁上下就清倉 等你講嘅大跌再入貨

大趺就慢慢等? 反正月供又唔驚 唔玩margin又唔會俾人斬倉?
好少聽人月供會供供吓清倉
無話唔得嘅,不過唔係主流玩法囉

問題係如果一直唔大跌呢?例如過去美股十年大牛市,一陣唔跌嘅話真係有耐性等足幾年?如果到時跌幅唔夠咁又入唔入好?
月供只係一種概念姐 當穩定入貨咁

tqqq最驚都係高風險姐 但除非你覺得美國科技股會收皮

你唔係借錢入嘅 長遠來睇好難輸?

問題係如果一直唔大跌呢?例如過去美股十年大牛市,一陣唔跌嘅話真係有耐性等足幾年?如果到時跌幅唔夠咁又入唔入好?
--> 轉入其他正股囉 其實老散都無得成日諗抄底架啦
TQQQ真係好好嘅加槓桿方法
一來無孖展咁容易輸
二來又有compounding effect喺連續升/連續跌嗰陣幫你贏谷輸縮
墮入左贏縮輸谷既舒適圈
睇嚟要下調全年供款預算
我發覺一開頭訂嘅平均每月供款額可能太Chur
無預算年尾較多支出洗費
或者嚟緊𠵱個月至年尾會供少啲或者停供
但咁又會變咗年頭高位嘅注碼大過年尾低位
但𠵱家縮得勁過我條啫仔
消息:北京正蒐集各國對向台動武的反應!
https://lih.kg/3129666
差6000蚊,YTD就變成0%,唔洗再跌入負方作戰區了
唔知呢到有幾多個係月供, 幾多係分注入。想問下月供會唔會有plan 係幾多止蝕? 定其實睇心理壓力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞