Leveraged ETF 討論區 (47)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
$30 soxl 開始想割肉離場了,無性架隻野,無底深潭越跌越有
巴打點部署?已經無左50%up
牙西又贏
都去到呢個位
我hold住佢算啦
重唔重倉?
唔怕drop to zero 全軍覆末?
500幾股之前跌到10都係咁過
同佢鬥長命
出糧咪入貨囉 驚閪咩
又一個月報數啦:

因應年底支出增加、個人心理質素及經濟前景未明等因素
已經下調原定今年供款額 (-6.25%)
共暫定下年起由「每月」改為「每季」投入
新資金將重新分配增加長綫環保組合(ESG)、(暫定)全天候板塊輪動組合(Alter)及現金佔比
就快又返返六月個底 唉心很累
呢d leveraged etf
hold住都日日都輸錢
唔係正股咁簡單
咪笑啦
好正面聽完你咁即刻舒服左
典解睇唔明
有咩唔明
𠵱家揸住嘅蟹貨輸三成
計埋上年十月止賺嘅貨總數輸緊一成
完全唔明

我一直以為所有letf都唔會有div
因為佢地嘅underlying只係一堆swap
啲div係邊到嚟

就算會price in div, 都無理由3倍etf就price in 3倍div啩

咁我玩option, 10倍leverage, 張option就price in 10倍div咁爽?
美期又瀨屎中
swap可以包埋div架嘛 咪你點track QQQ 3x

> 啲div係邊到嚟
同人簽swap要比利息 swap完人地用自己錢買QQQ然後將回報swap比你
人地舊錢變相risk free賺左利息

TLT都一樣 你同人簽swap 人地用自己錢買TLT/債然後將回報swap比你
你可能會問債包賺架喎 點解要swap比你?
因為債息升跌都會影鄉債既notional value
渣住TLT/跟TLT玩法本身唔係risk free架

> 咁我玩option, 10倍leverage, 張option就price in 10倍div咁爽?

但越高leverage越高decay
同埋你要搵到對家先得
美債瀨埋尿
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞