Leveraged ETF 討論區 (47)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
唔記得咗睇PCE數據
7月核心PCE MoM 0.1%,預期0.3%,上個月0.6% YoY 4.6%,預期4.7%,上個月4.8%
PCE MoM -0.1%,上個月1.0% YoY 6.3%,上個月6.8%
https://www.bea.gov/news/2022/personal-income-and-outlays-july-2022
又乜事
幾分鐘來回發左300點
SQQQ威左一下ONLY
又威返
chok 到痴線
搞乜呀又
屌.好撚驚.
汁SQQQ 2%就算..岩岩果下歸零.
差幾秒就放左手...
個市狗到呀
先插一下再扯返上嚟引你追,然後一嘢直插
睇緊Powell份稿,我感覺絕對唔係鴿,但又唔係特別鷹,鷹鷹地咁啦。

節錄幾句令我感覺鷹鷹地嘅句子
- Our responsibility to deliver price stability is unconditional. (舊年已經咁樣講)
- Reducing inflation is likely to require a sustained period of below-trend growth.
- The June SEP showed the median federal funds rate running slightly below 4 percent through the end of 2023. Participants will update their projections at the September meeting. (最終唔止加到4%,琴日Esther George已經放緊放風最終有可能上到5%)

點解我覺得佢嘅發言唔係特別鷹呢?
- At some point, as the stance of monetary policy tightens further, it likely will become appropriate to slow the pace of increases.
- Restoring price stability will likely require maintaining a restrictive policy stance for some time. (restrictive policy只係some time,唔係long time)
- 佢都無提到最近股市、債市上漲,以前佢會提到資產價格好高,今次無提到

股市方面,我個人嘅睇法係唔會太樂觀又唔會太悲觀,唔認為係牛市但都唔認為總崩。暫時7月嘅通脹數據都OK,但係冬天能源價格升返先係真係嘅挑戰。同埋貨幣政策嘅效果有time lag,連續加0.75%嘅影響而家未睇到住。
如果問有咩因素可能導致,最有可能就係冬天能源價格大爆升,其次係企業大幅削減開支令業績大跌。
滅世
日日輸
YINN唔decay了
其實想點撚樣
唔係兩點先講?
係咪即係要加息加到衰退
即係手術好成功但係個病人死左
10點講咗
不過我無跟進Jackson Hole其他人講咩,淨係睇咗上面份稿
9up: 鮑鮑之後保持野野+0.75%
理撚得你地

通漲壓到落去.失業又唔大增.我就交到功課架啦
嘩...SQQQ破到8.5%...
好耐無見了...
下星期5非農數據...
又黎料了..
聽日再睇吓投資Talk君點解讀Powell個speech,聽多啲人講唔好淨係聽我講

依一刻納指跌緊2.8%,但點解我都唔係睇總崩呢?
9月21日就係下次FOMC會議,到時聯儲局官員就會講佢地睇23年底加到幾多。喺FOMC會議之前佢地可以睇埋9月13日出嘅8月CPI。而家距離9月13日都唔遠,油價升返少少但唔太高、波羅的海指數又喺低位,即係8月CPI多數唔係太差,6-7月通脹數據又OK。即係9月佢地講出嚟個數都唔會嚇死人。

如果要嚇死人,就要再等耐啲,俾啲時間通脹或者實體經濟惡化,所以我而家唔認為9月總崩。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞