Leveraged ETF 討論區 (47)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
油價
短期轉勢
駁唔到
之前92 93放左而家95.9又沽番
油會繼續升

我諗真啲SCO/SQQQ/YINN 呢類反向ETF
最怕zigzag down trend
升咪一路加 而家係超雞注
基本面上上個report睇好所以我先搵位TP我d UCO shorts
即管睇下今個report點
油 我純睇TA
無睇任何FA

我一入黎已經講過呢樣野
主要係過去往績不代表未來表現
同埋64~=tangent portfolio係cling on股債correlation
然後有人反對股債correlation姐
我見7.4.1 都係用過去數據去比較
如果由table 轉用Efficient Frontier 圖去睇
會唔會更清晰?
唔明關google doc咩事
想畀意見 out 巴:
會唔會考慮以Efficient frontier 會清晰表達
"唔同股債比例嘅過往表現"
(即係Google Doc Part 7.4)

sor 講到1999
我以為google doc出左新功能(version 7.4.1)可以plot efficient frontier
台灣KOL開始注意到LETF了

http://www.ddnum.com/articles/leveragedETFs.php
但係我又唔想整到要有Year 1 Finance底先睇得明
不如我mark低依個意見先
遲啲再大執
即係接近被玩爛molamola

長期空頭最佳0甚至負槓桿,即係沽反向?就咁鳩估應該絕大部分市場都係負唔會係0喎,負幾多就受沽幾多會爆倉限制。偏門嘢/sector唔計

TQQQ清算風險?現實上有咩可能真係諗唔到...
同埋就算真係唻多次dotcom,TQQQ都唔會被清算㗎,清算同跌幾多冇關係掛,又唔係一日插34%
SQQQ,UVXY都未死啦
真心我覺得香港巴打講嘢有系統啲
DXY 居然周線RSI背馳
就快見頂轉勢
又做咗on9
就係上星期13100月供咗
𠵱家又得返12500

7成TQQQhold住唔供等佢破上次低位
突然想backtest下選時地供的情況

有無諗過用moving average 去做選時地供(我無扒曬啲文),max drawdown 會細左唔少,(可以睇幅圖的右下角)
具體即係點做?
低過10個月平均就買,跌咗8%就止蝕?
但係比例啊果啲係點?
同路人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞