Leveraged ETF 討論區 (47)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
係,用錯字眼
coupon return本身就會推高TLT個價
但係又有得用返coupon派息?
實際點操作唔知,但如果係跟ICE index嘅話,P0細咗accrual同coupon不變,咁債息高嘅時候因為有coupon return呢part,回血應該係會回得快好多,而且係「全部」一齊回?
咁去到高債息環境之前TLT已經跌咗一浸,不如話就係價格低先顯得coupon payment高。

忽發奇想,如果債息升到高位(例如20%)之後一直維持不變。
咁債息由3%升到20%嗰陣,TLT同TMF會跌到pk。

之後債息維持喺20%,TLT就不斷賺coupon payments。一開始持有嘅債券大部分都係好耐之前買落,嗰陣嘅coupon payment都仲未係好多。N年後大部分債券都係喺高債息環境買落,到時TLT應該都會大升到痴咗線,TMF更加唔洗講。如果債息回落嘅話就更加不得了。
如果純粹講coupon payment影響,唔考慮20-30年息差
債息長年於高位橫行:TLT會大升
債息長年於低位橫行:TLT會微升
所以回血回得快啲係無錯嘅,不過而家債息都只係3.x%咁上下,快都唔快得去邊

「全部一齊回」依個point唔明白,你係指用成個portfolio嚟睇會回血?
咁有派錢portfolio係會多咗錢,只係未必咁快抵銷到債息上升嗰陣嘅價格下跌
買定農產品三寶
SOX
果然無AAPL頂住 易跌好多
YINN加倉失敗
SOXL 真係好大波
唔啱長揸

一係short SOXS
前提係TMF未GG
📞Margin Call咗我

今朝先匯咗錢過去 時間就係差少少

而家個市想long SOX好似short SOXS好啲
晚餐先癡線
有時無帶飯就要靠佢
31號收市,先公佈26號NVDA,禁售比俄羅斯+中國
而半導體26號已經暴跌左先

大戶又贏
一個月只敢開一次app供TQQQ
price 已反應
瞓醒又嚇親
日日跌,跌到麻木曬
日日都係開市綠收市紅
Tqqq又一棍輸到入晒肉見骨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞