Leveraged ETF 討論區 (47)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
呢度好似都講過幾次
不過黐美帝/做世界仔嘅廉價勞動力同生產力仲有大排,係需要時間重新建立供應鏈,而且通漲會因為基數效應而自己減少/消失呢個point都仍然適用,真係完全脫勾嘅話,咁亦都係冇咗好龐大嘅需求,都有助壓抑通漲?

而且有兩邊對抗,都可以係迫使歐美之間更加緊密合作,中間可能又有成本可以減低到?
fx巴都跟得好貼下
對住支概不嬲係逛大消息就加
呢注睇黎係柒左 之後再睇下有冇位加
【中概股】中美傳將傾妥審計底稿問題 淡友變肥肉 阿里巴巴美股急衝100美元
https://lih.kg/3124621

我都知討論左好多次
只不過今次jackson hole會議可能會提
你咪試下升 最好升多d 好似上次咁一日升夠60%丫笨
依個話題值得一直跟進落去
如果要搵有咩因素會令TQQQ教10年後都輸,反全球化係潛力之選
其實最好唔好提呢樣野
我怕FED想借此調整 "inflation of 2 percent over the longer run"
間接認為加息唔洗咁堅定
最後個通脹真係變到70年代一樣
高高低低
https://twitter.com/bencasselman/status/1562782024930570242?s=21&t=lDn9Jogm5N6RCOnIm_LbsA

美國公佈第二季GDI 仲係正數,其實睇GDP 定GDI 判斷係咪recession 會有用啲?
除非真係反到好多嘢只可以完全用本國產品/重關稅,如果唔係錢都係要/會賺嘅
反而係喺呢個背景下嘅衝突增加同戰爭危機,應該要直接間接導致大型衝突TQQQ先會輸
要好似冷戰咁世界一分為二先叫做反全球化,今時今日比較似係反中國化d供應鏈唔係搬返哂本國,而係移去印度同東南亞,本質中似係搵緊中國嘅代替品多d
條底褲有屎嘅
你咪畀人睇囉

當美國佬傻嘅?
兩者概念上應該係相等,真係唔知點解咁大差異

我諗應該GDI準啲,GDP有啲items都係靠估估吓
例如一個人住喺自置物業,計GDP嗰陣會估計返依個物業嘅租金應該係幾多,然後計落GDP。我估可能喺租金大幅波動嘅時候統計上有較大差異
又放流料引韭菜點可能比美國審計,到時查到底褲都冇埋
又或者因為商品價格升左?不過GDP應該準D?唔係點會所有經濟學都係睇GDP唔係呢方面專業唔太識
我諗主要係gdp 快啲出,雖然之後會revise
你盤數唔靚基金都係要走
冇乜邊隻真係做到國際生意 有都等住比人制裁
TMF咩事
提早月供了
蟹咗留名
垃圾黎
又企上嚟
唉...等今晚830
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞