電梯「左行右企」兩大問題。

490 回覆
116 Like 607 Dislike
老人家直接入堆填區?
畀比群眾壓力搞到焗企
啲人中意圍爐啫
話咩左邊冇人行
啲人行撚咗佢地咪睇唔到囉
左行右企,中意行又得企又得
但啲企撚就成日要迫全世界企
都咁厚臉皮塞住後面,又點會介意後面摺摺聲呢
塞曬人既時候你開口都冇位借比你啦
一開始保持左邊暢通,根本唔會有呢個問題
其實應該企正中間,咁樣先最安全
分左右企只係商家想增加人流流動性
珍啊,你老母臭閪
仲要成日最尾踏上鐵板嗰個位先block住曬
睇住架車閂門,明明趕到就係依啲撚樣阻撚住
咁就衍生另一個問題,會有人投訴點解啲人企正喺門口唔肯行入啲
班黎生急嘅去跑樓梯啦
想快點解唔行樓梯?
有咩野群眾壓力 明明一邊可以企一邊可以行
同你理性討論駁唔到就一路9up
個個以為讓左邊出嚟係禮貌, 其實非常虛偽, 搞到排長龍
你假設右邊全部人 time cost = 0要遷就左邊少數人嘅time cost

你有少少logic ,不過唔夠用
屌 有啲長電梯會行上去行到有位先入右線

算唔算打尖
美孚地鐵轉西鐵個條路又長電梯又多,
追車咪要行,走一架車等成6~7分鐘
如果架車密啲咪冇咁急 唔洗行

西鐵轉輕鐵成日俾班廢老企左邊頂撚住, 搞到走左架車等9分鐘
番工都已經要企, 想早啲番屋企坐都唔得
唔係度度都有樓梯㗎 我屌7佢叫佢死開係快過我去搵樓梯
呢d小事 who fucking care
法例有咩用?係咪你去報警先
秒秒鐘都有人衝紅燈 又話入商場要掃安心
我邊句講過右邊time cost = 0
不過睇你都無咩經濟學concept 再同你解都無意思
好似講到樓梯冇人塞咁,樓梯都有人慢慢行啦
塞曬人嘅時候其實兩邊一齊企先更加快消化曬人流
如果番放工時間左邊多人行都話無所謂
但好多時係全部人塞係右邊,左邊得個幾個人行
我見到兩邊塞曬人我又急的話 我會直接行樓梯
你覺得有9.5個人唔想行根本係一種錯覺。因為行既隊清得夠快,根本唔會積人,企既人自然覺得左邊空左出黎。事實係想行既人唔會少過想企既人。
特別係香港,想行既人唔可能少。
唔想快點解唔乖乖地排右邊要阻住人
仲有唔係度度電梯附近都有樓梯
左行右企提供嘅係“選擇”而唔係“速度”
你可以揀行,亦可以揀企
左行右企咗咁多年,依家先嚟推廣兩邊企即係剝奪其中一邊行嘅權利
所以你見港鐵點推廣都冇撚用
香港人一個崩都唔會蝕比你

坦白講
行左邊最多咪快右邊十秒八秒
你估行左邊嘅人唔知咩
但你offer咗一個跑梯、急步嘅選擇權,心理上就比到佢一個“趕時間”嘅好處,尤其香港人咩都要快

乘客先冇興趣知咩總流量安全性呢啲宏觀野
心理上嘅滿足同選擇權大於一切
你幾宏觀幾偉大都好,忽略咗基本人性就咩都唔使講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞