電梯「左行右企」兩大問題。

490 回覆
116 Like 607 Dislike
唔係跟住你企
係俾你頂撚住呀支那仔
條電梯整行得快d咪快囉
真漢子
見1.
見1.
下,每次都係呢啲撚樣搞到後面塞死晒
原本應該好快行左上去月台果啲都塞埋係下面
點撚樣快消化
呢個係香港人自發建立既優良傳統,
未必係最有效率,
但體現左香港人質素,
外國人見到都讚歎
見你條毛咩
咁咪即係右邊既人唔介意, 願意等, 就算幾長龍都無人有損失
左邊有條通道隨時比趕時間既人行
唔係香港嘢,見1.
唔安全
你話出事係因為d 設計本身冇諗d 人一邊行一邊企
咁咪設計到佢可以承受一邊行一邊企
有咩問題

根本出事係偷工減料慳錢

你幾時見過香港嗰啲會咁?
強烈建議電梯都要3線行人2線邊夠用,唔趕時間左右企,趕時間既中間行
日本習慣「右行左企」的扶梯法則,但在關西地區則為「左行右企」。由於在電梯上行走可能帶來死亡風險,因此日本近年來開始不再提倡「左行右企」規則。

其中東日本鐵路要求乘客停止在自動扶梯上行走或者奔跑。2015年,51家鐵路運營商和機場相關公司聯合支持「禁止扶梯行走」運動。為保障行人安全,埼玉縣規定2021年10月1日起要求乘客不得在電梯上行走,但並無懲罰規定。
其實你岩, 但你係假設緊全部人都想行
咁樣既話 左行右行 > 左行右企 > 左企右企
事實就係十個人有9.5個都唔想行
所以左企右企係實驗出黎快過左行右企

https://www.youtube.com/watch?v=T_1NZxju0Uw
香港d 料咪又係大陸
剩行一邊條梯級鏈受壓一定會多左
唔好轉移話題

咁搭lift 夠有困lift 墮lift 風險
係咪要禁止搭lift
其實電動樓梯左右都應該行
有時係好on9,而有時係有需要
例如喺商場,個個都係慢慢行街,漏空一邊根本唔會有人行,但個個都慣性咁做
但喺地鐵站就有需要嘅,同埋當你好醒咁覺得兩邊都企人效率清得快啲喎,咁可以預期喺之後個個會一開車門就跑哂出嚟爭身位衝去電梯,因為唔想畀人頂住嘛
你有冇計埋左行右企你比人頂到慢左20秒先到電梯口
換黎自己行快返20秒?
唔好轉移話題
我用日本回你偷工減料
香港每年有幾多單碌落樓梯事故?
我唔係唔急
我係唔想行
行定企都冇乜所謂

最憎有啲弱智搭電梯上到頂之後企係到,頂鳩住後面上黎啲人,要人推佢先識走。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞