電梯「左行右企」兩大問題。

490 回覆
116 Like 607 Dislike
建議地鐵係某d地方加返個指引牌
何文田土瓜灣站深果d月台既長電梯
即使繁忙時間 30個人入面都無一個人行
我快速行(普通步行兩三倍)孭住重野行十幾分鐘就覺得攰
搭電梯企十幾秒保留體力上到去地面再競步囉 個總時間都係一樣

如果你係後生競步師可以全速行廿三十分鐘咁應該可以屌企左邊既人係你地返工既跘腳石
長電梯就仲危險
其實你啱 但剝削咗人趕時間嘅權利
所以我覺得任何地方都應該有double數量扶手電梯
一半左企右企嘅 另一半左行右行嘅
起唔到多一倍就唔該乖乖跟番現狀
計比例姐,你time cost低過行而攰嘅cost,咁你想企咪右邊,咁你掉番轉咪左邊行
慾望不等於權利
站係安全角度就當然係左企右企
而人流疏散角度就係左行右行
企係人嘅角度就係睇情況而言
其實係因為以前成日宣傳右企左行,比d 急嘅人可以左邊以更快嘅速度離開,到宜家變成左個潛規則。係種種意外後,好多國家都已經話電梯要企定唔好行,急嘅就跑下樓梯,但因為上一輩習慣左哩種規則再去教下一輩,所以就繼續左行右企。

但其實我覺得打尖問題先係重點, 唔明點解d 人係可以係側邊直接插入黎而唔係由頭開始排。講效率疏散人流就應該全部人有秩序咁排隊先係最有效。
整體效率一定係左行右行
有一個人企已經無左整體效率
咁啱有車的話,右邊d企撚會轉左線跑上去
企返右邊啦屌你老母,識唔閪識?
其實有部分站指引樓梯做得唔好
舉個例, 有個站轉車個時, 左右係電梯, 中間係樓梯
願意行樓梯嘅人應該比其他站多
而且左右較窄, 就算左邊無人, 右邊都係會擋到左邊
如果趕時間, 我都會行中間樓梯算,唔洗同人逼
肯行肯付出嘅咪行左邊快啲上到去
唔肯行唔肯付出嘅咪慢慢排右邊
天公地道
屌你老母死撚開啦阻撚住曬
我一定會大大聲叫你借開
1,3,5左行 2,4,6右行 星期日只可以企咪冇咁易壞
支那種特撚別賤
咁如果係咁,全部樓梯算啦
咁你更加無權block the fucking route
我可以呀 係企撚唔得
其實不嬲都有呢個問題
除左繁忙時間,有幾何會好多人係左行
但好似全日都要吉左條左邊出黎等人行咁
係架 而且d 人有分急同唔急,假如全部人都唔急 肯慢慢右企,個疏散效率一定低過左企右企,假如全部人都急,全部人係曬左邊行,疏散校率都係低過左企右企。
但如果當50 50 咁計 左行右企疏散率就會等於左企右企。
所以講整體效率就係左企右企高,但人性化黎睇的話 左行右企比到人有選擇,有急事嘅人可以快d 走先。但當人人都有急事時 其實個效率就會仲低左。但我地唔會知個area 邊個有急事 邊個無急事,所以最折衷嘅方法就係左行右企。
隊?邊度有隊?你有冇搭過地鐵?一條電梯畀盡咪兩行,啲人係喺四方八面嚟,定係你覺得咁都叫隊?
趕時間就自己死去跑樓梯喇!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞