電梯「左行右企」兩大問題。

490 回覆
116 Like 607 Dislike
不如整到三線行車咁,一邊企,一邊行,中線睇人流
香港人: 推左走右,陷家產
「咪左邊time cost 大過右邊
唔明你問乜」

右邊整體少過左邊?你點量化比較?
好心狗鐵就搵幾隻小黃人企係隔離叫人行曬兩邊啦
keep住run幾個月應該可以改曬習慣
你覺得想行既人唔少先係錯覺得
上環幾條電梯上去
全部左行右企有位行
廿個人都唔知有冇一個人行
點叫唔少?
啲左行撚真係好撚惡
總之左行就係社會賢達,右企就係社會廢人啜資源垃圾
講撚完啦,總之唔行就死全家
我番工趕時間都要同陌生人講群體利益,癲咗咩
跑樓梯就係一個選擇
唔應該為少數人管理時間不善
犧牲其他人嘅安全
如果自私係標準
你遲到點解要其他人就你?
你呢啲咪預設咗有偏見
行唔行電梯根本同時間管理冇關係
港鐵貫徹宣傳,搵小黃人企定做人牆
趕時間唔一定遲到,就只係想快,香港做咩都要快㗎啦,喺我想快嗰時塞撚住曬個人就會好忟
再急啲咪跑樓梯囉
照跟港鐵建議企左,由得班左行膠發癲
少搭黨鐵 不過左行撚勢力仲大過黨鐵,有扶手電梯嘅地方就有佢地嘅摺摺聲,請大家尊重佢地,始終人地time cost 好大,係社會賢達
對於右邊人只係兩個差嘅選擇:一係行到攰,一係排隊等上
行電梯唔代表佢趕時間
就算趕時間亦唔代表佢時間管理有問題
人性本質係貪婪
有得快10秒就係10秒
嗰下本身已經比佢滿足感 尤其香港人更加係

就算明知行左邊冇好處,例如跑電梯,上到平地之後原來腳軟,要龜速行,overall反而比企右邊緩步行仲差
但人認定行左邊嘅第一下已經會帶比佢心理上嘅滿足,比咗佢一種“有得快啲”嘅感覺

所以港鐵點推廣都冇人理係必然
因為忽略咗人性
搵人捉晒d拎行李用電梯班撚樣先啦
次次無人出聲
成班香港人廢
得我出聲屌d 傻撚拉車
事實就係十個人有9.5個都唔想行
on9假設

繁忙時間係香港起碼有一半人想行
你統計過?
我有個建議嘅
就係以後大家有個共識,就係兩邊都可以企
但只要d 左行撚(社會賢達)黎到
咁就有個掣比佢地㩒(扶手電梯唔裝即犯法,罰款50萬,監禁10年)
㩒完就會響起警號,「社會賢達即將到左行線,請非左行人士1秒內離開左線範圍,否則即時犬決」

咁社會賢達收貨未?
有啲人人性係懶惰
問題係排既人太多係會塞喺電梯口
你想行左邊都係要排
排到可以行左邊 可能同一開始大家左右都企滿既時間一樣
事實就係10個人得一個真係行
你去中環數下
反過來講
如果day1係冇教育過嘅話就冇呢個問題 啲人唔意識有呢個權利
依家個個都習慣咗 你先夾硬攞走乘客一個option點會得
唔好唔記得香港人咩都唔想輸蝕

PS 附上1995年九鐵乘客指南 當時叫曬人靠右
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞