電梯「左行右企」兩大問題。

490 回覆
116 Like 607 Dislike
咪就係,行個電梯就講到去時間管理
咁公路快線跟牌行都無問題架本身,話人快線撚嗰啲唔該檢討下自己時間管理
懶惰咪右邊 冇問題
係電梯裝電鋸,繁忙時間一有人係電梯靜止一秒以上就鋸斷佢隻腳

仆街?咁係你廢,早死早著,唔好阻住哂
第一 左行又企對整體而言唔一定快左,樓主比左論據。大家都有安全使用電梯既權利 點解要就少部分人 犧牲整體交通效率?

第二 相信唔會有地方只有電梯一個運輸設施,維修點考慮?你後面講既野唔成立

第三 如果你認為左行右企對整體而言係有效既 請好似樓主咁舉少少論據。如果唔係你只係由你個人角度出法。即係你亦都冇權剝奪人地企左邊既權利。
明明電梯設計係企中間
左右手扶實兩邊扶手
你老闆
垃圾樓主叫人左右都企
勁唔撚安全
要宣揚應該宣揚中間企
否則犯法
要排隊等,辛苦咗
咁唔行嘅人企右面有咩問題?
佢選擇企=唔需要快 咪付出更多時間 好公平
人人都要快就左右一齊行
付出體力 賺取時間
vs
付出時間 賺取體力
非常公平

另外 依度香港嚟架 無人行
繁忙時間中環就梗係唔止得一個人行
金鐘鰂魚涌啲長電梯都大把人行
可能只係一班車要行嘅人已經行晒淨返想企嘅人喺度先覺得少人行
如果條電梯係落去月台就更加多人行
好在我擺學術台
嚟個連登公投繁忙時間嗰陣
正皮 想行
負皮 唔想行
呢個所謂禮儀係影響到電梯本身設計所能夠做到嘅承載速度
影響更加深遠嘅係係地鐵
當下一部列車嚟到果陣上一輪既人仲係電梯到塞住左清唔完
電梯設計係企中間
左右手扶實兩邊扶手
咁就最安全
樓主認同?
咁係塞喺電梯後等嘅人問題

事實上香港塞爆人時
排右邊隊嘅人都係識讓返左邊條跑道俾人
左行嘅人根本唔會被塞
所謂辛苦咗即係時間 再加心理上嘅不適
咁你夾硬剝奪人左行嘅權利 何嘗唔係令佢哋“辛苦”咗?
左行右企喺香港一早已經用左幾十年 朝早番工趕時間就算屯馬線鑽石山站果條長電梯都一路有人行 仲清人清得快 完全冇問題

反而觀塘 九龍灣月台依啲向下嘅電梯左邊冇人行 結果成個月台都塞滿人 車又黎兩架 喺月台三分鐘都未落到大堂 仲要個個電梯到地都唔肯郁咁款 仲想靠電梯慣性帶動先肯向前
造成危險嘅主因唔係行電梯
行電梯只係一個情景
有人用唔恰當嘅方式行樓梯先係主因
返過工未,連登仔,自己過去中環睇吓,全部都係左行右企
睇死你企左邊,然後俾人屌兩句,咪又死死氣企返右邊
樓主可以照企左邊 我一定撞開你
咁你咪試下企左邊咯,睇你會唔會俾人屌,咪又係死死氣企返右邊
你放工姐,可能人地趕時間喔。以前讀master夜晚要返學,有時被人塞住條路真係好煩。之後都係行樓梯。
咁你本身都係想企定定等上
咁點解唔可以企喺右邊等?

如果想快嘅話就可以揀行左面
冇問題
但唔行既人多到頂到想行既人去唔到電梯
大家一齊等一齊慢
反正你急我唔急
成日post條英國片出黎當做咗統計 英國人行路速度同香港人都唔同啦
有冇睇過香港 我日日返工見到既情況係咁:

當然唔同長度電梯情況會唔同
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞