電梯「左行右企」兩大問題。

490 回覆
116 Like 607 Dislike
1. 唔安全

「據調查顯示,約四分之三的電梯事故是因乘客在扶梯上走動導致」

好多國家公眾地方都禁

https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/%E5%B7%A6%E8%A1%8C%E5%8F%B3%E7%AB%8B

2. 繁忙時間大排長龍
排隊等上電梯右邊,但左邊無人行
返工時間大家都趕, 我都會跟返.
但收工時間就鍾意企定定左邊, 慢慢啦香港人.
返工咁急, 收工又咁急. 有時啲人會好無禮係左邊攝我位上去
其實大家一齊企滿左右,人流去得仲快
家下人多一定未上先塞
有d仆街為左去右邊,塞住左邊條路
2好同意
大家唔敢企左邊比人屌
之後個個淨係排右邊
勁on9
完全認同

即係咁,如果唔係太多人
你左行右企,我冇嘢講

但好多時右邊塞到排長龍,你仲死都要去右邊,左邊一個人都冇,為乜呢
有道理
不如推廣左右都行,當行樓梯咁,唔洗掙最撚快啦。
點解唔大家一齊行,仲快
但問題在於有D人又要急又唔想行,係左邊插入右邊隊。令左邊真係要行既人都塞住
你趕時間咪去左邊行,唔趕時間咪慢慢排右邊有咩問題
pin this 啦
依啲post就見到有幾多人個腦唔識臨場變通
仲要以自己 唔理咩實際情況同需要
守住啲無撚謂既「禮儀」而自豪
從地鐵角度嚟睇,唔會亦都唔應該睇個別乘客,而係睇平均每分鐘嘅客流量,咁樣先可以確保站內唔會過份擁擠
同埋OP講到會塞住哂應該都係繁忙時間,有邊個唔趕

事實上倫敦嘅King's cross會喺繁忙時間呃乘客兜遠路,等啲人唔會塞哂喺同一條路到,整體嚟講行仲得快咗
https://youtu.be/IrHRQSm6LIs
如果好多人等住去右邊上電梯
無人肯做第一個企左邊 自己行去左邊企定定就唔會塞
我諗個重點係,好似條片最尾講嘅咁,你認唔認同the needs of the many outweigh the needs of the few

當然非繁忙時間我覺得左行右企無乜所謂
真,仲可以做下運動.
唔想排既人自然會行左邊㗎啦
見 1.
見 2.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞