電梯「左行右企」兩大問題。

490 回覆
116 Like 607 Dislike
到時如果係一齊行
又有行得快定慢嘅問題
不如限不低於5km/hr
冇問題架,冇人行果陣你咪企埋左邊唔會有人屌你架喎
到有人屌你果陣咪姐係你阻住晒麻煩死返去右邊唔好頂住晒
唔想排嘅人,就迫住要去左邊「行」
因為「左行右企」,佢想企就要排右邊
因為喺左邊企會俾人歧視
左行右企愛好者咁為趕時間嘅人著想嘅話,有冇諗埋咁做浪費咗條半條闊梯運力搞到下面塞晒人,趕時間嘅人更加耐先埋到電梯口嗰啲就唔係時間?
冇人講過 0.5個行既人慢左
果0.5個人只係係條電梯上面既時間長左
果班真係仆街黎,根本就係打尖
你而家假設咗左行一定會比部份行左攝右嘅人頂住喎
我都係想講嗰句

電梯係設計俾人企,唔係俾人行
電梯每級又高又闊
樓梯係矮啲窄啲
我覺得要跑電梯
一條電梯十幾秒,轉車幾條電梯可以差幾十秒,幾十秒足以決定你洗唔洗等多幾分鐘搭下一班車
咪左邊time cost 大過右邊
唔明你問乜
兩邊都應該跑
跑唔到嘅都應該唔好出街
唔係假設,係事實
中環金鐘觀塘果d 日日頂撚到落月台
未消化到下一班車又到啦
條電梯唔飽和有足夠運力緊係左行右企
其實我明有人真係好急

我以前有時,如果見右邊長龍,左邊一個人都冇,
會專登去左邊企喺度,啲右邊長龍嘅人見左邊都有人企,
佢地就會去返左邊企,長龍就好快消失

有時我左邊企,有人喺後面衝上嚟,
如果佢禮貌問我借借,我會讓,
如果攝嚟攝去,我以前就會話「要行,去行樓梯」,
可惜而家真係好少樓梯可以行
Handle多啲人流對趕時間嗰個人有咩用
趕時間嗰個咪sip去左邊行上去囉 好多時候你肯行左邊都唔洗塞住排隊
行還行 但係成日踩落級電梯度係鬆既
出撚硬事
你sip 撚到你咪sip 囉
唔撚好推推推啦屌你老母
其實你只要上車果時,揀返落車車站電梯位置,做第一個上電梯,咁咪唔使排
仲有
好多人見人打尖一定食左你身位先
冇人知你想行個個都以為你打尖
Sip過去左邊行上去又得罪你?左邊冇人我又點阻到人點推到人?
同埋繁忙時間樓梯都飽和哂
喺樓梯想快其實都好危險,顧得啲行得慢又唔靠牆行嘅人,又要顧住對面線,反而喺電梯行雙線單程仲安全
真, 咪係揸車雙白線去到最尾個位先cut個d 仆街一樣,早d cut 定單行排,另一條線咪可以順d咁去囉
我成日見左邊都好多人行喎
你試下放工時間去下觀塘灣仔依啲站睇下左邊有冇人行
冇人既話我理鳩得你企左企定企右,問題係多人既話,唔趕時間既人可以讓條路比急既人行先嘛
不嬲要企定定
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞