電梯「左行右企」兩大問題。

490 回覆
116 Like 607 Dislike
我咪話20個得一個囉
唔係冇呀
大把大把
大把即係幾多呀
喺電梯入面行/唔行可能只係相差十幾秒
但之後可能牽涉到要轉車/等𨋢
就可能相差幾分鐘什至十幾分鐘
笑死
尊重呢啲所謂文化但唔認同都要比你呢啲傻仔笑
咪就係你呢啲賤種唯一識做嘅野囉傻鳩
咁你就要take risk
後面有人同你講「唔該借借」
咁你咪又係焗住要行 搵野嚟搞
乜你覺得你係度講有咩用,甚至出到去又有咩用?
今日你出街,會見到100個人,99個都會行,得1個企
得你自己,你改變到咩?乜撚傻啦,出街睇吓個世界啦
你收皮啦你,呢到論壇講野又唔撚得
你講埋呢啲廢話仲以為好似好醒好有型咁
笑鳩你成碌柒咋傻鳩
咪俾右面你企 有幾唔尊重?
講真我例牌要行 有人頂住一定講唔該
睇下邊個厚面皮啲
我有話你唔尊重?
我有話我塞住左邊?
而家評論左行右企又唔得?
話撚左左行撚最撚惡,既有利益者就揸撚住個「文化」係到嘈嘈嘈,評論兩句都唔得
無錯 就係因為轉車位永遠唔係差十幾秒嘅分別 我轉三次車先到公司 因為依十幾秒個影響可以大到十幾分鐘 仲要香港繁忙時間有幾多人 隨時車都上唔到
秒殺樓豬
我有話你唔尊重?
我有話我塞住左邊?
而家評論左行右企又唔得?
話撚左左行撚最撚惡,既有利益者就揸撚住個「文化」係到嘈嘈嘈,評論兩句都唔得
唔係「文化」係效率&選擇
全部人去晒電梯
唔想行既左線cut 右線
想行既等左線d 人cut 右線先空條左線比你上電梯
一個半個冇乜野
想左cut 右既人多果時就會拖慢埋左線
whoch 就係英國果個simulation 既情況
你明明想行左線見到空左但你電梯口都去唔到

所以左行右企只係令你係電梯上面時間變少
但令你排去電梯口既時間變多

個問題係邊個對你快d
一口咬定左行右企果d 唔排電梯打尖撚黎?
點解咁講?某程度上佢同樓主既見解係一樣
你係假設企>行嘅人
實際情況根本係55波
https://www.youtube.com/watch?v=MgxGnToY_iw
求其搵條片 我就數咗頭30秒右邊電梯行多過企喎
你又數過幾多個地方呀?
唔好咁偉大講效率,左行撚嘅效率定係成個客流量嘅效率呀
上面已經有人post 左唔比行係多30%乘客量
是撚旦啦,我都係網上屌下姐,學你講,出到去都係左行撚惡撚哂啦
我洗唔洗跪係到求d 左行撚比機會我上網屌下先得
咁我求下你囉社會賢達,你地真係好叻叻呀
呢啲仆街根本就係打尖
你試下朝早喺觀塘 九龍灣月台觀察下先講野 果道就係實行左你講嘅兩邊企 然後清唔到人 下兩班車又到站

人係有惰性 左邊唔行電梯到地啲人都係成碌木咁企喺度唔行 所以安全性只會更危險

而且你用整體清人快啲黎講係無意思 除非你淨係喺港鐵角度睇野 有啲老人家就係唔介意時間 拉平均令到趕時間嘅人慢左 幫班磨爛蓆嘅人快啲行有咩用
屌你 塞鳩住咗 我連電梯都上唔到呀

不過所謂集體利益都係undefine
因為每個人加埋就係集體
而本質上將電梯左右兩邊人split亦唔恰當
人永遠都係得一個
有啲人間中行 間中企
企開電梯唔理左右嘅人亦可能有一日突然左邊行上去 可能就係嗰下心理上覺得舒服啲或快啲
咁如果你嗰下剝奪咗佢行左邊選擇權令到佢不快或損失
算係幫咗多數人定少數人呢?

左行右企其實唔使扯到咩電梯安全交通流量
人要嘅係選擇權,day1兩鐵比咗香港人有得揀行定企,符合人性
你夾硬想改寫,無論理由係幾宏觀,但就違反咗人性
港鐵推廣企定定當然有佢嘅理由,只係一定唔會成功咁解
咁純粹係設計冇考慮人性問題
有咩論據?你指條片?
淨係睇條片淨係話整體快左,但冇計到原本行嘅人究竟慢左幾多,減返實際係點佢冇講

少部分係你講姐,條片個實驗唔係香港根本唔可以一概而論,定你有實際“論據”?

第二點我講電梯附近冇你同我講個地方有
你去睇下大部分電梯隔離其實都係冇樓梯
姐係為左就你班唔想郁嘅大帝要其他想快嘅人行老連咁遠去搵樓梯?所以你個反駁唔成立

所以第三其實你我同樓主都係為左自己立場9up緊就唔好講埋咩論唔論據咁on9,你都只係係睇你角度
而且本身你哋有右邊企我地有左邊行各自行使自己嘅權利
而家你哋想企埋右邊剝奪想行嘅人嘅權利然後話我剝奪你哋權利?
「左邊唔行電梯到地啲人都係成碌木咁企喺度唔行」
👆🏻
你呢句都幾過癮
姐係左邊成碌木就好危險
右邊成碌木就唔會危險
定係有d 人企右邊就唔會成碌木
企左邊就會成碌木?
長知識了

呀我明了,你係支持左右都一定要行?
咁裝扶手電梯黎把撚呀屌你老母
全世界樓梯算鳩數啦on99
果然係社會毒撚,喺網路就可以屌屌聲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞