電梯「左行右企」兩大問題。

490 回覆
116 Like 607 Dislike
自己收工就覺得人地都一定係收工
見你愈急特登阻多你幾下
贊成
下,好撚介意喎,但我又唔撚想行咪要焗住排
我試過n 次隔離明明有樓梯比d 趕時間嘅人行,都要因為就呢個所謂左行右企文化搞到唔企左邊,而左邊係0人
咁你又係咪笑鳩我港豬唔識變通?
咁樣只會有啲仆街兩邊企曬
咁個問題係
1. 我點解要為左你有得行而80%人浪費左半條電梯?
2. 你點解為左我快少少而冇得行

個人利益vs集體利益呢D 野真係冇得好嘈,沒完沒了

但你要諗, 你係唔係次次每一條電梯都行?
呢個"集體利益" 其實有時都會幫到你?
已經宣傳企定係度好耐
如果人唔識受傷由得你點跳點跑
事實係好多伯父窒一室車就仆街廢撚到
好撚憎呢啲撚樣
你唔想行想企就排後面
你想快就左邊行
再唔係你企左邊都冇問題
但你要左邊切線去右邊
前面條友讓比你佢嘅事
我就貼近都唔會讓
一句唔該咪照撞鳩你 重要全部右邊啲人望住你一條友唔讓你話到時你柒定我柒
實測左啲咩
我淨係睇到好似我所講咁得班唔洗行嘅人快左
咁想行果班慢左唔計?
尤其條電梯愈長行嘅就愈快到
唔想行果班就只係快果少少
你係咪電梯公司的員工? 成日維修電梯右邊係咪好麻煩呢?😆

PS: 真正急嘅人點會介意左行右企,兩邊企未仲衰,想快到快唔到。
照你所講,左企右企嘅情況
果9.5個唔急嘅人可以快d
0.5個急嘅人慢過左行右企
咁會唔會左行右企合理d?
好多人靠左邊排隊,臨尾Cut 去右邊企
結果想行右邊的人都俾佢阻住
快線:
金鐘站來往新月台邊度有樓梯
咪係,未有左行右企之前,又係咩文化呢?文化有好有壞,壞嘅咪睇下應唔應該淘汰囉。
講真有時啲人要堅持企右邊搞到啲人塞晒係電梯口
呢d緊係到時鬥撞撞輸先柒
所以我咪問你
你點肯定係一條saturated 既電梯
係你個人層面上
"左行右企" 會比 "左企右企" 令你更快到目的地囉
左行右企只係保證你係條電梯上面既時間短左

人地 "左企右企" 做過實驗係可以handle 多D 人流
你地"左行右企" 呢?有冇計過排幾耐先上到電梯?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞