電梯「左行右企」兩大問題。

490 回覆
116 Like 607 Dislike
排得長龍姐係唔趕,咪慢慢塞下,趕時間人會自動抽頭去左行
正確
係嘅社會賢達,你好叻叻,我好想幫你含撚
你老母幫我含緊,佢之前左邊企,俾我屌到仆街
Btw 你唔係好撚偉大咁講效率架咩?
繼續講啦,左行撚效率定係整體效率
自己行就得 人地行就唔得
雙重標準到 香港人
你點數呀?
平均2級企1人
成條梯40級右邊企晒人左邊冇人行先有你呢個數
金鐘條電梯你由底搭上去有3個人行過已經超過你個數
我老母係我隔離,社會賢達你應該農曆七月比鬼含緊
快d 上返扶手電梯大嗌你係社會賢達驅鬼
https://www.youtube.com/watch?v=lRIMFsAmUUo

https://www.youtube.com/watch?v=12n2gn6e5Nw

上落都有, 一半半?

https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/%E5%B7%A6%E8%A1%8C%E5%8F%B3%E7%AB%8B

左行右企倫敦開始先
而家人地做埋實驗
自己就我唔係咁睇我覺得乜乜乜
你下次自己計下
1.排隊上電梯要幾耐
2.行一次電梯要幾耐
3.企一次電梯要幾耐
再計下假設全部企流量快30%(result from London) > 你等電梯時間少30%
邊個快D 咪邊個岩囉
觀塘站就係爆CAP
你整多條梯先夠
唔係右邊塞得咁蠢
我根本唔會想喺左邊行
甚至想企嘅逼我到過唔到去左邊
上一班嘅人都未清曬下一班就已經到站

左邊三十秒右邊三分鐘,差距係兩分幾
如果用盡兩邊capacity
可能本身就唔洗點等
一分鐘就清到,咁我都費事行喇

追求整體利益有咩問題
自己唔係整體一部分?
你咪唔識變通 冇人咪企左邊囉 又冇塞到人 有人咪死返埋右邊
咁簡單都唔識諗?
屌你老母就最有效率
出到去咪又係死狗一隻
係左行撚唔想人變通
D 摺摺聲煩撚到
哎呀呀,原來吹完d 偉大野比人駁到之後就發癲
真係社會賢達
最頂唔順係好多時左邊明明一個人都無,多人到仆街都要堆晒等行右邊,係後面會有啲燥,因為一早左右企晒嘅話,呢堆人跟本形成唔到,我就on99咁等前面慢慢蠕動。

最辛苦嘅係蠕動上前嗰個過程,夾係中間,你又急唔到,有時可以慢到下班車嚟都仲未上到電梯。

我明白左行右企係好好又照顧到唔同嘅人,但唔應該將左行右企奉為鐵律,企左邊會令人有罪惡感呢件事我成日都覺得有問題,中間係咪完全無彈性。

我見樓主呢個post討論幾好,但都會有啲柒頭直接屌鳩樓主
你係個場主咪覺得早啲清曬人早啲好囉
搭個班根本wfc 你快唔快清場
好同意
見1 見2
樓主pin this
屌你老母
自己收工鍾意企定定仲要企左邊
係咪反社會人格
https://youtu.be/12n2gn6e5Nw?t=38

左行右行
左企右企
乜撚都有
唔係左定有問題 根本電梯就應該企定定 要行嘅趕時間自己去行樓梯
其實我覺得睇情況
右企撚有道德責任係乘客流量唔大嘅情況下左行右企,比人係左邊暴走
但係如果右邊排長龍果陣,左行撚都有道德責任讓返成條扶手電梯比所有人使用

簡單講就係咁

不過肯撚定有左行撚話留條右線比你地企已經係恩賜
上面已經有啲咁嘅痴線佬
佢地唔排隊打尖行去左邊上電梯
理撚得你
其實當右邊排晒長龍 但左邊一個人都無嘅時候 就應該企埋左邊
因為趕時間嘅一早就上晒去 仲排緊隊嘅根本無意慾行扶手電梯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞